Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1269

Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het gebruik van garages als postdepot door TNT. (Ingezonden 23 december 2009)

1

Wat is uw reactie op het bericht dat TNT Post garageboxen gebruikt als depot voor postbestellers, terwijl dit tot overlast leidt voor omwonenden en postbezorgers er moeten werken zonder stroom, verwarming en toilet?1

2

Deelt u de mening dat het onfatsoenlijk is dat TNT een werkplek aan zijn medewerkers biedt, waar dergelijke elementaire voorzieningen ontbreken en waar overlast voor omwonenden ontstaat? Zo nee, waarom niet?

3

Deelt u de mening dat de in het bericht genoemde inzet van garageboxen als postdepot illegaal is? Zo nee, waarom niet?

4

Wilt u laten nagaan of TNT ook op andere plaatsen dan die in het bericht genoemd worden garageboxen of soortgelijke gebouwen inzet als postdepot? Zo nee, waarom niet?

5

Welke maatregelen bent u bereid te nemen om ervoor te zorgen dat TNT zijn werknemers een fatsoenlijke en legale werkplek biedt en geen garageboxen meer inzet als postdepot?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) (ontvangen 18 januari 2010)

1, 2 en 5

Naar aanleiding van uw vragen heb ik inlichtingen gevraagd over het gebruik van garageboxen. TNT heeft mij de volgende informatie verstrekt. Dergelijke depots zijn de laatste schakel in het fijnmazige bezorgingnetwerk van TNT Post. TNT Post brengt voor een bepaalde wijk of bepaald gebied de volledig op bezorgronde gesorteerde en voorbereide poststukken naar een depot, waar de medewerkers de poststukken voor hun bezorgronde afhalen. De hier bedoelde depots zijn dus geen plekken waar gewerkt wordt (bijvoorbeeld sorteren).

Zoals alle bedrijven moet ook TNT Post voldoen aan de ARBO-wet. TNT Post heeft aangegeven dat zij steeds vaststelt of het werk in en rond de depots veilig kan worden uitgevoerd, waarbij in de praktijk geen gevaren zijn vastgesteld. Daarnaast heb ik van TNT Post begrepen dat de medewerkers in een depot gemiddeld zo’n 10 minuten per werkdag verblijven om hun post in ontvangst te nemen. Er is hier sprake van directe overslag en het is niet ongewoon in de transportsector om hiervoor depots of uitwisselingsplekken zonder verblijfsfunctie te gebruiken.

3 en 4

Zoals uit het bericht valt af te leiden, heeft de gemeente Enschede om haar moverende redenen, die met name met overlast voor omwonenden te maken hebben, gemeend in te moeten grijpen. Ik ben van mening dat dit soort beslissingen op het niveau van de gemeente genomen moeten worden, waar men immers de situatie kan overzien. Ik zie hierom geen aanleiding om na te gaan of TNT Post ook in andere plaatsen garageboxen als depots inzet.


XNoot
1

 TC Tubantia, 2 december 2009: «Geen post meer in Garageboxen» http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/5881978/Geen-post-meer-in-garageboxen.ece

Naar boven