Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1048

Vragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het oplossen van de praktische problemen waar mensen met een onbekende geboortedatum mee te maken krijgen. (Ingezonden 6 november 2009)

1

Kent u het bericht «Geboortedatum als service»?1 Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State in zaak 200808162/1/H3?

2

Deelt u de overweging van de Raad van State dat het niet onaannemelijk is dat een onbekende geboortedatum hinder met zich meebrengt in het contact met instanties?

3

Acht u het een werkbare oplossing dat de manier waarop de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met een onbekende geboortedatum omgaat ook door andere instanties overgenomen wordt?

4

Gaat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bij het vaststellen van een geboortedatum op dezelfde wijze te werk als de SVB? Zo nee, waarom niet?

5

Deelt u de mening van de schrijvers van het artikel op de website Digitaal Bestuur dat de goedkoopste oplossing voor de geconstateerde knelpunten het gebruik van een fictieve geboortedatum in de Gemeentelijke Basisadministratie is, mogelijk naar het voorbeeld van de SVB? Ziet u dit als een haalbare oplossing?1

6

Heeft de IND voor iedereen die buiten Nederland geboren is en waarvan geen geboortedatum bekend is een fictieve geboortedatum vastgesteld? Wanneer verwacht u de uitkomsten van het onderzoek over het gebruik van de fictieve geboortedatum van de IND, waarvan u in uw antwoorden van 30 september 2009 melding maakt, aan de Kamer te kunnen toezenden?2

7

Welke stappen wilt u ondernemen om de praktische problemen aan te pakken waar mensen met een onbekende geboortedatum mee geconfronteerd worden in hun contact met private en publieke instanties?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 21 december 2009), Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 852

1

Ja.

2

Ja, om die reden heb ik op 30 september 2009 aan de Kamer geantwoord dat ik wil nagaan of het overnemen van de door de IND vastgestelde geboortedatum in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) een oplossing biedt voor deze problematiek.

3 en 4

De IND gaat bij het vaststellen van een fictieve geboortedatum op dezelfde wijze te werk als de SVB. Dit is dan ook zeker een argument om de door de IND vastgestelde geboortedatum in de GBA over te nemen en via de GBA beschikbaar te stellen aan andere overheidsorganisaties. Deze zullen daarvan vervolgens gebruik moeten maken, omdat de geboortedatum een verplicht gegeven is. Van dit verplichte gebruik kan overigens worden afgeweken, indien bij wettelijk voorschrift anders is bepaald of een goede vervulling van de taak van een bestuursorgaan door de onverkorte toepassing van het verplichte gebruik van dit gegeven zou worden belet.

5

Ja, in die zin dat in de GBA een geboortedatum wordt opgenomen die ontleend is aan een brondocument. De GBA stelt zelf geen fictieve gegevens vast. Dit is ook niet nodig indien bij de registratie van vreemdelingen in de GBA kan worden uitgegaan van de (fictieve) geboortedatum die door de IND is gehanteerd in het kader van de beslissing om de betrokken vreemdeling tot Nederland toe te laten.

6

De IND stelt voor iedere vreemdeling die buiten Nederland geboren is en van wie bij de toelating geen (volledige) geboortedatum kan worden achterhaald, een fictieve geboortedatum vast.

Het mogelijke gebruik van de door de IND vastgestelde geboortedatum bij de inschrijving van vreemdelingen in de GBA is onderdeel van een breder overleg tussen BZK en Justitie/IND over de stroomlijning van de administratieve processen in de vreemdelingenketen. Daarbij wordt zowel gekeken naar het proces met betrekking tot de reguliere vreemdeling (in het kader van de invoering van het modern migratiebeleid) als het proces met betrekking tot de vreemdeling aan wie een asielstatus is toegekend (in relatie met het Project Implementatie Verbeterde Asielprocedure van de IND). In beide gevallen is een aantal opties denkbaar, waarvan de meest vergaande is dat de eerste inschrijving van de vreemdeling in de GBA rechtstreeks plaatsvindt op grond van gegevens die door de IND worden aangeleverd. Dit zou onder andere betekenen dat een door de IND gehanteerde fictieve geboortedatum van een vreemdeling in de GBA wordt overgenomen.

Aan een en ander zijn echter de nodige uitvoeringsconsequenties verbonden. Deze worden op dit moment nader onderzocht, waarbij ook de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken wordt betrokken. Als uitgangspunt zal daarbij gelden dat in het hele proces de kwaliteit van de in de GBA op te nemen gegevens over vreemdelingen wordt gewaarborgd en waar mogelijk nog wordt verbeterd. Ik verwacht de uitkomsten van dit onderzoek in het voorjaar te kunnen melden.

7

Zoals uit mijn vorige antwoorden mag blijken, wil ik er alles aan doen wat in mijn vermogen ligt om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen met een geboortedatum in de GBA worden ingeschreven.

Wat betreft de personen die op dit moment in de GBA zijn geregistreerd zonder geboortedatum of met een onvolledige geboortedatum, ben ik bereid na te gaan of aan deze mensen alsnog een geboortedatum kan worden toegekend, waarmee zij in het vervolg in de GBA kunnen worden geregistreerd.

Ik merk daarbij wel op dat toekenning van een geboortedatum aan deze categorie personen voor hen wel gevolgen met zich mee kan brengen, omdat inmiddels verschillende overheidsinstanties voor dezelfde persoon verschillende geboortedata kunnen hebben aangehouden, op grond waarvan aan deze personen vervolgens rechten zijn toegekend of verplichtingen zijn opgelegd. Voorts heb ik geen zicht op de wijze waarop in de privaatrechtelijke rechtssfeer is omgegaan met het ontbreken van een geboortedatum van een persoon. Dit betekent dat ik niet kan uitsluiten dat de in de GBA al opgenomen personen, ook al zouden zij vanaf nu van een fictieve geboortedatum worden voorzien, nog steeds met praktische problemen zullen worden geconfronteerd.


XNoot
1

 Digitaal Bestuur, 30 oktober 2009 http://digitaalbestuur.nl/opinie/zorg-voor-geboortedatum

XNoot
2

 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 164.

Naar boven