Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

839

Vragen van de leden Vietsch en Koppejan (beiden CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over veiligheid van liften. (Ingezonden 13 november 2008)

1

Is het waar dat er dodelijke ongelukken gebeuren met afgekeurde liften en liften zonder certificaten?1

2

Waarom kan het Liftinstituut een lift die niet veilig is niet verzegelen en wanneer treedt in zo’n situatie de Arbeidsinspectie op?

3

Welke maatregelen gaat u nemen om het gebruik van liften veiliger te maken?

Antwoord

Antwoord van minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). (Ontvangen 3 december 2008)

1

Nee, er zijn de Arbeidsinspectie geen dodelijke ongevallen bekend met afgekeurde liften respectievelijk liften zonder geldig certificaat van goedkeuring, waarbij het afgekeurd zijn of het ontbreken van een certificaat een rol speelde.

2

De regelgeving aangaande liften staat in het Warenwetbesluit Liften. Als keuringsinstantie kan het Liftinstituut niet verzegelen. Het verzegelen van liften is een specifieke bevoegdheid van inspecteurs van de Arbeidsinspectie. In de regelgeving van SZW is keuren strikt gescheiden van handhaven. Dit uit oogpunt van heldere functiescheiding en ter voorkoming van belangenverstrengeling.

Een lift waarvan tijdens de periodieke keuring blijkt dat deze bij gebruik ernstig gevaar oplevert, wordt doorgaans direct stilgezet op advies van de betrokken inspecteur van de aangewezen keuringsinstantie. Het stilzetten gebeurt op vrijwillige basis in opdracht van de lifteigenaar of betrokken beheerder, door de bij de keuring aanwezige liftmonteur. De lift wordt, conform genoemd liftenbesluit, vervolgens op dezelfde dag nog gemeld bij de Arbeidsinspectie. Het gaat hier om ca twee meldingen per maand (op een totaal bestand van ca 75.000 liften). De Arbeidsinspectie zal, zo mogelijk dezelfde dag nog, in actie komen om na te gaan wat de toestand is van de lift. De Arbeidsinspectie zal de lift verzegelen als er een redelijk vermoeden bestaat dat de lift gebruikt zal worden voordat deze gerepareerd en veilig bevonden is. In veruit de meeste gevallen is verzegeling echter niet nodig, omdat de lifteigenaar of de betrokken beheerder zorgt dat de lift in orde wordt gemaakt en voor herkeuring wordt aangeboden.

3

Er is vooralsnog geen aanleiding om maatregelen te treffen om het gebruik van liften veiliger te maken, boven de reeds bestaande maatregelen. Daarin staat de verplichte periodieke keuring door aangewezen keuringsinstellingen centraal. De Arbeidsinspectie zal overigens in 2009 een inspectieproject uitvoeren op liften, gericht op de naleving van de wettelijke keuringsverplichtingen.


XNoot
1

 De Telegraaf, 10 november 2008.

Naar boven