Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

699

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over ten minste 26 sterfgevallen op een verpleegafdeling in Zandvoort in ruim een jaar tijd. (Ingezonden 20 oktober 2008)

1

Bent u bekend met het bericht1 «Hoera! Zorgcontact heeft een bronzen keurmerk»?

2

Bent u bekend met de uitgave2 van het CBS waaruit blijkt dat de sterfkans op een verpleegafdeling ongeveer 25% is (ten hoogste 45% bij 95-plussers), en dat hieruit op te maken valt dat een landelijk gemiddelde uitgaat van ongeveer 11 sterfgevallen op een afdeling van 30 bewoners sinds 18 maanden?

3

Is het waar dat de afgelopen 18 maanden circa 26 van 30 bewoners op de verpleegafdeling van De Branding van Huis in de Duinen te Zandvoort zijn overleden, waaronder in ieder geval de volgende personen: mevrouw E., mevrouw D., mevrouw v/d M., mevrouw Van G., de heer S., mevrouw V., mevrouw H., mevrouw S., de heer V., de heer A., mevrouw K., mevrouw W., mevrouw B., mevrouw T., mevrouw V., mevrouw B., mevrouw S., mevrouw B., mevrouw M., de heer B., mevrouw Z., mevrouw B., mevrouw K., de heer K., de heer v/d B. en de heer H.? Wat is hierop uw reactie?

4

Hoe groot is de personeelsformatie op de PG-afdeling De branding van Huis in de Duinen te Zandvoort?

5

Hoe groot is het personeelsverloop op deze PG-afdeling sinds 2001 geweest? Klopt het dat in ongeveer 18 maanden ongeveer 20 medewerkers zijn vertrokken? Wat is hierop uw reactie?

6

Wat is het opleidingsniveau per medewerker op deze PG-afdeling?

7

Bent u voornemens te bewerkstellingen dat er onderzoek wordt gedaan naar dit grote aantal sterfgevallen de afgelopen 1,5 jaar? Zo neen, waarom niet?

8

Werpt dit hoge aantal sterfgevallen voor u een ander licht op het artikel over het bronzen kwaliteitskeurmerk voor Huis in de Duinen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). (Ontvangen 24 november 2008)

1

Ja.

2

Ja, daar ben ik mee bekend. Het artikel geeft een analyse over de jaren 1997 en 1998, derhalve over een situatie van tien jaar geleden. De sterftekans is berekend voor alle personen in die leeftijdsgroep, niet alleen voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Het zegt dus niets over de kans om binnen een bepaalde periode in een verpleeghuis te overlijden. In het door u aangehaalde artikel wijst de schrijver ook op de trend dat mensen langer thuis wonen en pas op hogere leeftijd en in slechtere gezondheidstoestand naar een verpleeghuis gaan. Deze trend heeft zich de afgelopen tien jaar voortgezet. Daardoor zullen bewoners van een verpleeghuis sneller overlijden. Deze ontwikkeling wordt onderschreven door de consulterend verpleeghuisarts genoemd in antwoord 3.

3 en 7

Dat is waar. Een overlijden is altijd droevig voor de nabestaanden. Op een PG-afdeling van een verpleeghuis worden over het algemeen mensen in hun laatste levensfase opgenomen. Het gegeven dat zij daar overlijden ligt dus voor de hand.

De directie van Zorgcontact, waarvan Huis in de Duinen een onderdeel is, heeft zelf een consulterend verpleeghuisarts gevraagd onderzoek te doen naar deze sterfgevallen Uit dit onderzoek zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen. Ook uit de contacten die deze verpleeghuisarts hierover met de behandelende huisartsen heeft gehad, zijn geen bijzonderheden gebleken. De instelling heeft, na overleg met de IGZ, besloten om een onafhankelijke verpleeghuisarts het aantal sterfgevallen over de afgelopen drie jaar te laten bezien.

4 t/m 6

Gegevens over personeelsformatie en -verloop alsmede opleidingsniveau worden niet landelijk geregistreerd. Het is de verantwoordelijkheid van de zorginstelling om voldoende en adequaat opgeleid personeel in te zetten. Ik heb geen signalen dat er bijvoorbeeld ongediplomeerd personeel bij deze instelling wordt ingezet.

8

Nee, daar is geen reden toe. Het keurmerk heeft betrekking op het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie. Een onafhankelijke certificatie-instelling stelt vast of dit managementsysteem voldoet aan eisen die vanuit de sector zelf, door financiers, patiënten en de overheid worden gesteld. Verkrijgen van het keurmerk betekent dat de organisatie:

a. de zaken intern goed op orde heeft;

b. de klant principieel centraal stelt;

c. betrouwbare resultaten kan presenteren;

d. voortdurend werkt aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening.


XNoot
1

 Zandvoortse Courant, 9 oktober 2008.

XNoot
2

 CBS, Maandstatistiek van de bevolking, juni 2001.

Naar boven