Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3777

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de minister van Financiën over de IJslandse wens om de voorwaarden van de eventuele leenovereenkomst met Nederland te veranderen. (Ingezonden 20 augustus 2009)

1

Bent u bekend met het bericht waarin melding wordt gemaakt van de IJslandse wens om de voorwaarden van de eventuele leenovereenkomst met Nederland te veranderen?1

2

Hoe staat u tegenover de voorwaarden van de overeenkomst zoals in dit artikel geschetst?

3

Wat zouden de gevolgen zijn van deze voorwaarden voor de Nederlandse schatkist?

4

Hoe staat u tegenover de clausule waarin zou staan dat de overeenkomst zou komen te vervallen als een rechter de komende vijftien jaar besluit dat het depositogarantiestelsel «niet werkt»?

5

Bent u voornemens om wanneer deze overeenkomst daadwerkelijk tot stand zou komen nog altijd € 1,3 miljard aan toekomstige ontvangsten in te boeken in de rijksbegroting?

6

Heeft u er rekening mee gehouden dat het IJslandse parlement voorwaarden zou stellen aan een lening ter grote van in totaal 44 procent van het bruto nationaal product?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Sap (GroenLinks), ingezonden 28 juli 2009 (vraagnummer 2009Z14353)

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 8 september 2009)

1

Ja.

2

Zie antwoord opvraag 6

3

Zie antwoord op vraag 6

4

Zie antwoord op vraag 6

5

Ja.

1 t/m 6

De overeenkomst bevat de opschortende voorwaarde dat deze pas in werking treedt nadat het IJslandse parlement Althingi heeft ingestemd met de in de overeenkomst verleende garantie. Inmiddels hebben wij vernomen dat het IJslandse parlement onder voorwaarden heeft ingestemd met het verlenen van de staatsgarantie. Wij zijn momenteel in overleg met het Verenigd Koninkrijk en IJsland om te bezien wat precies de gevolgen van de besluitvorming in het IJslandse parlement zijn voor de eerder gesloten overeenkomst.


XNoot
1

 de Volkskrant, 18 augustus 2009: «IJsland betaalt lening later of nooit af» http://www.volkskrant.nl/economie/article1278238.ece/IJsland_betaalt_lening_later_of_nooit_af

Naar boven