Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3776

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de minister van Financiën over het niet bekrachtigen door het IJslandse parlement van de overeenkomst met Nederland aangaande de betaling van 1,3 miljard euro als gevolg van het Icesave debacle. (Ingezonden 28 juli 2009)

1

Bent u ermee bekend dat het IJslandse parlement de overeenkomst met Nederland aangaande de betaling van de € 1,3 miljard als gevolg van het Icesave debacle nog niet heeft bekrachtigd? Zie onder meer het artikel in het NRC van 24 juli 2009?1

2

Deelt u de mening dat in het verleden van uw kant onvoldoende is aangegeven dat de overeenkomst met IJsland nog bekrachtigd moet worden door het IJslandse parlement?

3

Kunt u uiteenzetten waarom er zowel in uw schrijven van 10 juni jongstleden2 als in de beantwoording van vragen vanuit de Kamer op 25 juni jongstleden3 geen melding is gemaakt van het feit dat het IJslandse parlement deze overeenkomst nog moet bekrachtigen?

4

Heeft u zich het ontbreken van bekrachtiging door het IJslandse parlement niet voldoende gerealiseerd of is er een andere reden waarom dit niet duidelijk naar voren is gebracht?

5

Verwacht u dat de overeenkomst na het IJslandse reces wel door het IJslandse parlement goedgekeurd wordt?

6

Hoe staat u tegenover de stelling van een aantal IJslandse politici dat IJsland de last van de verplichting aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk met een gezamenlijke waarde gelijk aan 44 procent van het nationaal product van het land nauwelijks kan dragen?

7

Mocht de overeenkomst met IJsland niet goedgekeurd worden door het parlement, hoe bent u dan voornemens deze tegenvaller van € 1,3 miljard op te vangen in de begroting?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 8 september 2009)

1

Zie antwoord op vraag 5.

2 t/m 5

Met IJsland is een overeenkomst gesloten betreffende de voorfinanciering van het IJslandse depositogarantiestelsel. Deze overeenkomst is op 5 juni ondertekend door het IJslandse depositogarantiefonds alsmede de IJslandse overheid.

In mijn brief van 25 juni heb ik u geïnformeerd over de verwerking van de leenovereenkomst met IJsland in de begroting.

Het feit dat het IJslandse Parlement toestemming moet geven voor de leenovereenkomst die met Nederland (alsmede het Verenigd Koninkrijk) is afgesloten is gelegen in het feit dat in de overeenkomst een garantie van de Staat IJsland is opgenomen. Het is niet ongebruikelijk dat de afgifte van een staatsgarantie parlementaire goedkeuring vereist.

Inmiddels heeft het IJslandse parlement ingestemd met het verlenen van een staatsgarantie onder voorwaarden. In overleg met het Verenigd Koninkrijk wordt bezien in hoeverre deze staatsgarantie de verplichtingen uit de overeenkomst dekt.

6

Uitgangspunt voor Nederland is dat de lening door IJsland inclusief rente geheel wordt terugbetaald.

In de voorwaarden van de met IJsland gesloten leenovereenkomst is uitdrukkelijk rekening gehouden met de economisch moeilijke situatie in IJsland.

Mocht uit een volgende (gewoonlijk jaarlijks uitgevoerde) analyse van het IMF blijken dat de schuld van IJsland niet langer houdbaar is, dan zal Nederland met IJsland overleggen over mogelijke aanpassing van de overeenkomst. Hiertoe is een bepaling in de leenovereenkomst opgenomen.

7

Ik ga ervan uit dat IJsland zijn verplichtingen nakomt.


XNoot
1

 NRC Handelsblad, 24 juli 2009: «IJsland stelt stemming over Icesave uit» http://www.nrc.nl/economie/article2309258.ece/IJsland_stelt_stemming_over_Icesave_uit

XNoot
2

 Kamerstuk 31 371, nr. 204.

XNoot
3

 Kamerstuk 31 965 IXB, nr. 3.

Naar boven