Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3760

Vragen van het lid Besselink (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de mogelijke gevolgen van gratis schoolboeken voor minima. (Ingezonden 19 augustus 2009)

1

Wat is er waar van de stelling van de Stichting Leergeld, dat juist gezinnen met een laag inkomen de dupe worden van de invoering van het gratis schoolboek in het voortgezet onderwijs?1

2

Worden er afspraken geschonden als boeken niet kunnen worden besteld zolang de borg niet is betaald?

3

Komen alle scholen de afspraak na om voor ouders, die problemen hebben om de borg te betalen, een regeling te treffen?

4

Wat is er waar van de stelling van ouderorganisatie Ouders & Coo dat er maar weinig scholen zijn die bij de uitvoering van de wet gratis schoolboeken correct hebben gehandeld?

5

Wat beschouwt u als een redelijke hoogte van een borg?

6

Wat heeft het inmiddels opgeleverd dat u scholen heeft aangesproken over hun slechte begeleiding van ouders bij de invoering van de wet?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 7 september 2009)

1

De inkomenseffecten van de invoering van de «gratis» schoolboeken zijn voor de inkomens tot aan modaal gemiddeld budgettair neutraal geweest. Immers de verlaging van de WTOS-tegemoetkoming was gelijk aan de gemiddelde waarde van de boeken die ouders vroeger moesten betalen en die nu gratis zijn.

Echter het was bekend dat ongeveer 37% van de WTOS-rechthebbenden geen gebruik van de WTOS maakten. Dat betreft ongeveer 100.000 WTOS-rechthebbenden. Deze gezinnen zijn er als gevolg van de invoering «gratis» schoolboeken op vooruit gegaan.

Kortom ook voor de lagere inkomens, als gehele inkomensgroep, is deze maatregel positief geweest.

2

Zoals al eerder aan uw Kamer werd aangegeven mag het aan de leerlingen ter beschikking stellen van de schoolboeken niet afhankelijk worden gesteld van het betalen van de borg.

Ik verwijs u hiervoor naar mijn antwoorden aan uw Kamer van 1 juli (kenmerk 2009Z12510) en 19 augustus 2009 (kenmerk 2009Z14195).

3

Scholen kunnen inderdaad besluiten om een regeling te treffen voor ouders die de borg niet kunnen betalen. Dit is een van de aandachtspunten met betrekking tot de borg voor het overleg in de medezeggenschapsraad.

Het besluit van een school om ouders geen borg te laten betalen, laat onverlet dat de school ouders altijd aansprakelijk kan stellen voor beschadigde of zoekgeraakte schoolboeken.

4

Ook ik ontvang signalen die er op zouden wijzen dat scholen zich niet altijd aan de wettelijke voorschriften houden. Het gaat dan vooral om de naleving van de wettelijke voorschriften met betrekking tot de vrijwillige ouderbijdrage. Zoals u weet heb ik de inspectie verzocht om hier goed onderzoek naar te doen. Daar waar de inspectie constateert dat scholen zich niet aan deze wettelijke vereisten houden, treedt de inspectie nu al handhavend op.

De resultaten van het onderzoek worden bekend gemaakt in de onderwijsverslagen 2009 en 2010. Ik wacht deze resultaten af.

Overigens hecht ik er wel aan om te vermelden dat uit een tussentijdse steekproef onder ouders blijkt dat 68% van de ouders (zeer) tevreden is over de manier waarop scholen invulling geven aan de uitvoering van de gratis schoolboeken en slechts 3% van de ouders (zeer) ontevreden is.

5

In verreweg de meeste gevallen, voert de leverancier van schoolboeken de regeling met betrekking tot de borg uit. Dat gebeurt in opdracht van de school. De hoogte van de borg is een van de onderwerpen waarover in de medezeggenschapsraad gesproken zou moeten worden. Hoewel het dus niet aan mij is om een uitspraak te doen over de redelijkheid van het bedrag, komen de bedragen die thans in de praktijk worden gevraagd (tussen de € 50 en € 100) mij niet onredelijk voor. Daar komt bij dat de ouders dit bedrag terugkrijgen als de schoolboeken weer netjes zijn ingeleverd.

6

Zie mijn antwoord op vraag 4.


XNoot
1

 Nederlands Dagblad, 12 augustus 2008: «Minima dupe van gratis schoolboeken».

Naar boven