Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3756

Vragen van het lid Neppérus (VVD) aan de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Justitie over brandgevaar in de gevangenis in Alphen aan de Rijn. (Ingezonden 24 juli 2009)

1

Bent u bekend met de uitzending van RTV West van 22 juli jl. over brandgevaar in de gevangenis in Alphen aan de Rijn?

2

Klopt het dat reeds voor de opening van deze gevangenis is gewezen op het niet voldoen aan voorschriften van brandveiligheid en dat dit ook later verschillende keren uit onderzoek is gebleken?

3

Bent u van mening dat een gevangenis die niet voldoet aan veiligheidsvoorschriften onveilig is voor gedetineerden en voor het personeel?

4

Bent u bereid om de gevangenis meteen te sluiten zodat er eind komt aan de onveilige situatie?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Jager, Vietsch en Spies (allen CDA), ingezonden 24 juli 2009 (vraagnummer 2009Z14286).

Antwoord

Antwoord van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie), mede namens de staatssecretaris van Justitie (ontvangen 7 september 2009)

1

Ja.

2

Tijdens de bouw van het detentiecentrum is er voortdurend gecontroleerd op brandveiligheid, waarbij voor de oplevering van het detentiecentrum de brandveiligheidscan is uitgevoerd. Jaarlijks controleert de brandweer, namens de gemeente, het detentiecentrum in het kader van de gebruiksvergunning. Deze controles worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er zich geen onveilige situaties voordoen. Op 8 juli 2009 heeft de brandweer de jaarlijkse controle van de gebruiksvergunning uitgevoerd. Daarbij zijn een aantal tekortkomingen geconstateerd. Het merendeel houdt verband met het niet kunnen overleggen van certificaten en overige administratieve zaken. Daarnaast is er geconstateerd dat bij de verbouwing vooral in het kantoorgedeelte een aantal doorvoeren/brandwerende scheidingen niet volgens de regels is uitgevoerd en dat er een aantal plafondplaten is verwijderd. Dit heeft, zoals ook de gemeente beaamt, nauwelijks effecten op de brandveiligheid. De geconstateerde tekortkomingen moeten op 14 september 2009 verholpen zijn. Momenteel wordt gewerkt aan de aangegeven punten. Daarna vindt een hercontrole plaats, wat standaardprocedure is. Deze handelswijze komt overeen met het gebruiksbesluit. De brandveiligheid is ook gewaarborgd zolang de tekortkomingen niet zijn verholpen, want deze zijn van dusdanige aard dat er geen sprake is van een onveilige situatie. Overigens zijn in het ontwerp en tijdens de bouw van het detentiecentrum aanvullende voorzieningen getroffen die verder gaan dan het vereiste wettelijke niveau, zoals handblusinstallaties in elke cel en deurdrangers op alle deuren.

3

Er is geen sprake van een onveilige situatie in het detentiecentrum. De brandveiligheid van het detentiecentrum is gewaarborgd.

4

In het detentiecentrum Alphen aan den Rijn is geen sprake van een onveilige situatie en sluiting van het detentiecentrum is niet aan de orde.

Naar boven