Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3755

Vragen van de leden Jager, Vietsch en Spies (allen CDA) aan de staatssecretaris van Justitie en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over de brandveiligheid van het detentiecentrum in Alphen aan de Rijn. (Ingezonden 24 juli 2009)

1

Klopt het bericht dat er nog steeds problemen zijn met de brandveiligheid van het detentiecentrum in Alphen aan de Rijn?1

2

Wat zijn de precieze problemen? Is er mogelijk sprake van strijdigheid met het Gebruiksbesluit?

3

Zijn er sinds de ingebruikname van het centrum maatregelen genomen om de gebreken te verhelpen dan wel ervoor te zorgen dat de veiligheid optimaal is?

4

Welke aanvullende maatregelen zijn nu nog noodzakelijk en op welke termijn zullen die zijn gerealiseerd?

5

Kunt u bij de beantwoording van deze vragen ook antwoord geven op de eerdere vragen van de leden Jager, Vietsch en Spies over de bouwtechnische gebreken van dit detentiecentrum en de aansprakelijkheid voor die gebreken?2

Antwoord

Antwoord van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie), mede namens de staatssecretaris van Justitie (ontvangen 7 september 2009)

1

Nee, er is geen sprake van een onveilige situatie m.b.t. de brandveiligheid in het detentiecentrum.

2

Op 8 juli 2009 heeft de brandweer de jaarlijkse controle van de gebruiksvergunning uitgevoerd. Daarbij zijn een aantal tekortkomingen geconstateerd. Het merendeel houdt verband met het niet kunnen overleggen van certificaten en overige administratieve zaken. Daarnaast is er geconstateerd dat bij de verbouwing vooral in het kantoorgedeelte een aantal doorvoeren/brandwerende scheidingen niet volgens de regels is uitgevoerd en dat er een aantal plafondplaten is verwijderd. Dit heeft, zoals ook de gemeente beaamt, nauwelijks effecten op de brandveiligheid. De geconstateerde tekortkomingen moeten op 14 september 2009 verholpen zijn. Daarna vindt een hercontrole plaats, wat standaardprocedure is. Deze handelswijze komt overeen met het gebruiksbesluit. De tekortkomingen zijn van dusdanige aard dat er geen sprake is van een onveilige situatie. Overigens zijn in het ontwerp en tijdens de bouw van het detentiecentrum aanvullende voorzieningen getroffen die verder gaan dan het vereiste wettelijke niveau, zoals handblusinstallaties in elke cel en deurdrangers op alle deuren.

3

Naast de jaarlijkse controle van de brandweer worden na verbouwingen en herstelwerkzaamheden de brandwerende afdichtingen gecontroleerd en indien nodig gerepareerd.

4

Zie mijn antwoord op vraag 2.

5

Ja, zie mijn brief aan uw Kamer met kenmerk D2009038739.


XNoot
1

 TV West, 22 juli 2009.

XNoot
2

 2009Z11813.

Naar boven