Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3748

Vragen van de leden Vietsch, Jager en Spies (allen CDA) aan de minister voor Wijken, Wonen en Integratie en de staatssecretaris van Justitie over het detentiecentrum in Alphen aan den Rijn. (Ingezonden 19 juni 2009)

1

Is het waar dat het detentiecentrum te Alphen aan den Rijn «zo lek als een mandje is» en andere bouwkundige problemen kent?1 Zo ja, waaruit bestaan deze problemen?

2

Zijn deze problemen verborgen gebreken of zijn het ontwerp-,of constructie- of uitvoeringsfouten? Zijn ze geconstateerd bij de oplevering van het gebouw en zijn ze opgenomen in het proces verbaal?

3

Welke acties zijn ondernomen om de problemen op te lossen, hoe lang gaat het duren voordat ze verholpen worden en wie betaalt de schade?

4

Staat het gebouw leeg door de overcapaciteit aan plaatsen of door bouwkundige gebreken? Indien het laatste het geval is, waar worden de gedetineerden ondergebracht in plaats van het gebouw te Alphen en welke kosten zijn daar extra mee gemoeid voor de overheid?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Verdonk (Verdonk), ingezonden 18 juni 2009 (vraagnummer 2009Z11651) en het lid Azough (GroenLinks), ingezonden 19 juni 2009 (vraagnummer 2009Z11810).

Antwoord

Antwoord van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie), mede namens de minister van Justitie (ontvangen 7 september 2009)

1

Het is mij bekend dat er gebreken zijn geconstateerd. De gebreken komen voor in de vorm van lekkages in de cellen, lichte scheurvorming in de vloeren, alsmede plafonds met een te lichte draagconstructie. Hierbij is de veiligheid van personeel en/of gedetineerden niet in het geding.

2

Bij de 2e oplevering in juli 2008 is een overzicht opgesteld van de nog door de aannemer af te handelen gebreken uit de onderhoudsperiode. Een groot deel van die gebreken is inmiddels verholpen. Eén van de vermelde gebreken betrof de lekkage in (toen) 26 cellen. Tijdens de gefaseerde ingebruikname van het complex bleek dit gebrek zich in veel meer cellen te manifesteren. Omdat na diverse onderzoeken nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak is, zijn de herstelwerkzaamheden nog niet gestart. Verder hebben zich in het afgelopen half jaar nog een aantal gebreken geopenbaard, waarvan de voornaamste zijn: lichte scheurvorming, te licht uitgevoerde plafondconstructies en de gevolgschade van de optredende lekkages.

Er wordt een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van de gebreken in gang gezet en medio augustus 2009 worden de resultaten daarvan verwacht. Zodra de oorzaken bekend zijn, zullen de gebreken per afdeling worden hersteld.

De bouwtechnische en financiële verantwoordelijkheid ligt bij de hoofdaannemer van het werk. Hierbij zal een beroep worden gedaan op de door de aannemer afgegeven schriftelijke garanties en de schriftelijke toezegging, dat hij de tijdens de onderhoudsperiode geconstateerde gebreken zal herstellen.

Neen, deze gebreken hebben zich pas in en ná de onderhoudsperiode aangediend en zijn derhalve niet opgenomen in het Proces-Verbaal van Oplevering.

3

Zie mijn antwoord op vraag 2a.

4

Voor zover er sprake is van leegstand van cellen, welke geen mankementen vertonen, wordt deze niet veroorzaakt door de bouwkundige gebreken.


XNoot
1

 www.rtvwest.nl, 17 juni 2009

Naar boven