Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3574

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de ministers van Justitie en van Buitenlandse Zaken over vernielingen door moslims aan de Chinese ambassade. (Ingezonden 9 juli 2009)

1

Gaat u de door de minister van Buitenlandse Zaken toegezegde vergoeding door de Staat der Nederlanden van de door Oejgoerse demonstranten aangerichte schade aan de Chinese ambassade te Den Haag, verhalen op de daders1? Zo nee, waarom wilt u dat de Nederlandse belastingbetaler hiervoor opdraait?

2

Wordt in het strafrechtelijk onderzoek ook meegenomen of de daders hebben gehandeld met een racistisch motief, nu deze Oejgoerse islamitische slopers kennelijk hebben gereageerd op de strijd tussen islamitische Oejgoeren en Han-Chinezen in China? Zo nee, waarom niet?

3

Komen zij in aanmerking voor de 50% hogere strafeis die de voorzitter van het College van Procureurs-generaal onlangs voor dergelijke gevallen heeft aangekondigd2? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 25 augustus 2009) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 3346

1

Volgens artikel 22 lid 2 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer rust op de ontvangende staat de verplichting alle geëigende maatregelen te nemen om de gebouwen van de zending tegen indringers en tegen het toebrengen van schade te beschermen en te verhinderen dat de rust van de zending op enigerlei wijze wordt verstoord of aan haar waardigheid afbreuk wordt gedaan. Uit deze verplichting volgt dat in het geval toch schade aan een zending wordt toegebracht de ontvangende staat geacht wordt de schade te betalen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal trachten de schade op de daders te verhalen.

2 en 3

Uit het onderzoek van de politie naar de gebeurtenissen op 6 juli 2009 bij de Chinese ambassade blijkt niet dat er racistische uitlatingen zijn gedaan, noch dat er met een discriminatoir motief is gehandeld. Het voorgenomen beleid van het College van procureurs-generaal ten aanzien van discriminatiezaken heeft dan ook geen relatie met deze strafzaak. Het strafrechtelijk onderzoek heeft zich gericht op openlijke geweldpleging tegen de Chinese ambassade. Op 9 juli 2009 zijn reeds veertien personen door de politierechter in Den Haag veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Ten aanzien van een aantal andere verdachten zal door het Parket in Den Haag nog een vervolgingsbeslissing worden genomen.


XNoot
1

 Website ministerie van Buitenlandse Zaken, 7 juli 2009: «Nederland vergoedt schade aan Chinese ambassade Den Haag» http://www.minbuza.nl/nl/actueel/nieuwsberichten,2009/07/Nederland-vergoedt-schade-aan-Chinese-ambassade-De.html

XNoot
1

 Trouw, 29 juni 2009: «Agressieve rijder harder aangepakt» http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2801280.ece/Agressieve_rijder_harder_aangepakt_.html 401

Naar boven