Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3562

Vragen van de leden Van der Vlies (SGP), Koppejan (CDA), Snijder-Hazelhoff (VVD) en Polderman (SP) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het voorgenomen vangstverbod voor schieraal. (Ingezonden 3 augustus 2009)

1

Wanneer zal het officiële besluit voor het uiteindelijk voorgenomen vangstverbod voor schieraal gepubliceerd worden?1 Welke procedure zal hiervoor gehanteerd worden?

2

Welke inhoudelijke argumentatie heeft de organisatie van internationale marinebiologen (ICES) ertoe gebracht het oorspronkelijke streefbeeld voor de uitrek van schieraal te accepteren en het naar aanleiding van het advies van de commissie Eijsackers naar beneden bijgestelde streefbeeld naast zich neer te leggen?

3

Hebben ICES en EU-commissaris Borg kennisgenomen van het uitgewerkte plan van de Combinatie van Beroepsvissers voor ondermeer de uitzet van 157 ton schieraal? Wat was de inhoudelijke reactie van ICES op dit uitgewerkte plan?

4

Heeft u richting de Europese Commissie inhoudelijk gereageerd op het advies van ICES? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was uw reactie?

5

Bent u bereid het advies van ICES aan de Kamer ter beschikking te stellen?

6

Hoeveel meer schieraal zal de Noordzee bereiken in geval van een vangstverbod voor twee of meer maanden ten opzichte van een gerichte uitzet van schieraal door de beroepsvisserij, gelet op uw constatering dat de beroepsvissers al moeite hebben om de vangst van 157 ton schieraal voor deze gerichte uitzet te realiseren?1 Wat is uw inschatting?

7

Hoe waardeert u de opmerking van de Combinatie van Beroepsvissers dat visstropers bij het tijdelijk stilleggen van de aalvisserij volledig hun gang kunnen gaan, omdat het wakend oog van de beroepsvissers dan afwezig is?2

8

Erkent u het signaal dat sportvisserij en beroepsvisserij al eerder uit lieten gaan over de tekortschietende aanpak van de visstroperij, vanwege gebrek aan capaciteit en prioriteit bij de opsporingsdiensten?3

9

Bent u bereid de aanpak van de visstroperij te intensiveren? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

10

Bent u bereid op korte termijn de visstroperij onder te brengen bij de Wet op de economische delicten?

Antwoord

Antwoord van minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 24 augustus 2009)

1

Het verbod op het gebruik van aalvistuigen in de maanden september, oktober en november is één van de maatregelen uit het Nederlandse aalbeheerplan. Ik ben voornemens deze maatregelen te implementeren in een ministeriële regeling tot wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. Deze regeling wordt in de Staatscourant gepubliceerd. De geplande datum van inwerkingtreding is 1 oktober 2009. Om aalvissers voldoende tijd te geven om zich op het visverbod voor te bereiden en hun vistuigen uit het water te halen, ben ik voornemens de regeling 1 september te publiceren.

2, 5

De adviezen van ICES met betrekking tot de nationale aalbeheerplannen zijn gericht aan de Europese Commissie en niet openbaar. Uit de gesprekken die ik gevoerd heb met Commissaris Borg is duidelijk geworden dat ICES de berekeningen van het streefbeeld van commissie Eijsackers heeft bekeken.

De Commissie heeft aangegeven dat ICES aangeeft dat de oorspronkelijke schatting zoals werd opgenomen in de eerste versie van het beheerplan (december 2008) in de juiste orde van grootte ligt.

3

Ik heb aanvullende informatie aan de Europese Commissie en daarmee aan ICES beschikbaar gesteld. Deze informatie bevatte met name ook het plan van aanpak van de Combinatie van Beroepsvissers. De maatregel om 157 ton schieraal uit te zetten is een belangrijk onderdeel van de bespreking met de Europese Commissie geweest. Het totale pakket aan maatregelen, zoals opgenomen in het Nederlandse aalbeheerplan, is door de Europese Commissie als onvoldoende effectief beoordeeld.

4

Naar aanleiding van het advies van ICES heb ik meerdere gesprekken gevoerd met Commissaris Borg. Hierin heb ik benadrukt dat de in het Nederlandse aalbeheerplan voorgestelde maatregelen bij elkaar een compleet plan leveren, waarmee de doelstelling van de aalverordening bereikt kan worden. Ik heb gewezen op de zorgvuldige wijze waarop het streefbeeld tot stand is gekomen. Desondanks oordeelt de Commissie het effect van het Nederlandse aalbeheerplan als onvoldoende.

6

Bij een vangstverbod van drie maanden zal naar schatting 244 ton schieraal uittrekken naar zee.

7, 8, 9

Deze signalen zijn mij bekend en mijn beleid is erop gericht visstroperij met alle mogelijke inspanning tegen te gaan. Voor de aanpak van visstroperij werkt de AID samen met de politie en provincies en zijn drie stroperijteams geformeerd. Voor de handhaving van het visverbod wordt een apart controleplan geschreven. Na afloop van de periode van het visverbod zal ik met alle betrokken handhavende partijen rond de tafel gaan om de naleving van het visverbod te bespreken. De uitkomsten van die bespreking zal ik gebruiken om de inzet voor de komende jaren te bepalen, dit met het oog op de handhaving van de driemaandelijkse visverboden in de komende jaren.

10

Ik ben voornemens een wetsvoorstel tot wijziging van de Visserijwet 1963 voor te bereiden waarin onder andere het delict visstroperij, dat nu op grond van deze wet strafbaar is gesteld, wordt ondergebracht in de Wet op de economische delicten. De uitwerking hiervan zal plaatsvinden in het kader van de realisatie van de beleidsvoornemens, zoals die in de Toekomstvisie binnenvisserij worden geformuleerd.


XNoot
1

 Kamerstuk 31700 XIV, nr. 188.

XNoot
2

 Persbericht Combinatie van Beroepsvissers, 14 juli 2009: «Verburg laat palingvissers stikken».

XNoot
3

 Nederlands Dagblad, 9 juli 2009: «Vrij spel voor professionele visstroperij».

Naar boven