Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3475

Vragen van het lid Atsma (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht: «LNV: kosten ophalen kadavers voor sector». (Ingezonden 7 juli 2009)

1

Is het bericht »LNV: kosten ophalen kadavers voor sector» waar?1

2

Herinnert u zich de motie2 met als dictum: «spreekt uit, dat bij de herziening van het destructiebestel de overheidsbijdrage voor het ophalen en verwerken van kadavers gedurende de periode 2007–2011 ten minste op het huidige niveau blijft?» Op welke wijze hebt u aan de motie vanaf eind 2006 uitvoering gegeven?

3

Hoe verhoudt het bericht in het Agrarisch Dagblad zich met motie 27 495, nr. 34H en kunt u uiteenzetten hoe u de aangenomen motie verder gaat uitvoeren?

4

Deelt u de mening dat als men probeert op een goedkope manier van kadavers af te komen, onwenselijke situaties en risico’s kunnen ontstaan voor de volks- en diergezondheid?

Antwoord

Antwoord van minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 18 augustus 2009)

1

Ja.

2

Ja. Sinds 2006 is er uitvoering aan deze motie gegeven door de destructietarieven voor de veehouders gelijk te houden door het verschil tussen de huidige tarieven van Rendac voor de veehouder en de werkelijke kosten van het inzamelen en verwerken van kadavers te betalen (overheidsbijdrage).

3

Tot en met het jaar 2009 zal ik de destructietarieven voor de veehouder op gelijke hoogte houden middels een overheidsbijdrage. Voor het jaar 2010 en verder heb ik geen middelen meer beschikbaar op de LNV-begroting om uitvoering te geven aan motie 27 495, nr. 34H.

4

Ik ben van mening dat de veehouder zelf een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Hierbij hoort ook het deugdelijk afvoeren van zijn kadavers binnen de wettelijke kaders teneinde onwenselijke situaties voor volks- en diergezondheid te voorkomen.


XNoot
1

 Agrarisch Dagblad, 25 juni 2009.

XNoot
2

 Kamerstuk 27 495, nr. 34H.

Naar boven