Kamervragen (Aanhangsel)
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer | Datum ontvangst |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | 3322 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer | Datum ontvangst |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | 3322 |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden
3322
Vragen van de leden Brinkman en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het door de Goudse politie niet aanpakken van (Marokkaanse) stenengooiers. (Ingezonden 18 mei 2009)
1
Hoe beoordeelt u het dat de Goudse politie herhaaldelijk met stenen wordt bekogeld en steeds weer faalt in de aanpak van Marokkaanse straatterroristen die de zaak gruwelijk verzieken?1
2
Deelt u de mening dat het schandalig is dat de politie niet hard optreedt tegen de stenengooiers omdat zij deze openbare geweldpleging «niets bijzonders» en slechts «baldadigheid» vindt? Zo nee, waarom niet?
3
Deelt u voorts de mening dat het schandalig is dat de politie heeft gelogen dat stenengooiers in Oosterwei zijn aangehouden en beboet? Zo nee, waarom niet?
4
Kunt u onmiddellijk orde op zaken stellen door de korpschef van politieregio Hollands Midden te ontslaan?
6
Denkt u echt dat het laffe geweld van Marokkaanse straatterorristen is op te lossen met softe maatregelen als het aanstellen van gezinsmanagers en straatcoaches?
7
Bent u bereid dit tuig veel harder te straffen, criminelen met een verblijfsvergunning na intrekking van die vergunning meteen uit Nederland te verwijderen, en ook criminelen met dubbele nationaliteit die herhaaldelijk misdrijven plegen (na denaturalisatie) het land uit te zetten? Zo nee, waarom niet?
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Grifftith en Teeven (beiden VVD), ingezonden 18 mei 2009 (vraagnummer 2009Z09190)
Antwoord
Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Wonen, Wijken en Integratie (ontvangen 13 juli 2009), Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 287
1
Ik vind het onacceptabel dat de Goudse politie met stenen wordt bekogeld. De gemeente Gouda treft wel maatregelen om overlast en criminaliteit tegen te gaan. Het gaat hierbij om het inzetten van straatcoaches, gezinsmanagers en de opening van een veiligheidshuis zoals op 6 juni jl. door de Minister van Justitie is gedaan. Met deze Rijksmaatregelen moet de overlast worden teruggedrongen, worden ouders gewezen op hun verantwoordelijkheid en wordt de samenwerking tussen instanties als het OM, de politie, reclassering en Bureau Jeugdzorg versterkt. Daarnaast zet het Rijk onder meer in op: invoering van het supersnelrecht, gedwongen opvoedondersteuning via de Wet Herziening Kinderbeschermingsmaatregelen, het gebiedsverbod en de meldingsplicht uit het Wetsvoorstel Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast, de regiefunctie die gemeenten krijgen, de twaalfmin aanpak en het wijkverbod.
Als gevolg van alle inspanningen is het aantal aangiften in de gemeente Gouda in het eerste kwartaal van 2009 gedaald ten opzichte van 2008 (1904 t/m maart 2008, 1598 t/m maart 2009), terwijl het aantal aangehouden verdachten is gestegen (266 t/m maart 2008, 360 t/m maart 2009).
2
De politie Hollands Midden heeft bij mij aangegeven dat zij het beeld betreurt dat naar buiten is gebracht dat jongeren die stenen naar een politieauto gooien, onder het mom van baldadigheid, wegkomen met een bekeuring van 90 euro. De politie accepteert dit gedrag op geen enkele wijze en is onmiddellijk begonnen met een opsporingsonderzoek in het kader van openlijke geweldpleging. Dit heeft geresulteerd in de aanhouding van vijf verdachten in de leeftijd van 17 tot en met 20 jaar wegens openlijke geweldpleging.
3
De politie Hollands Midden heeft bij mij aangegeven dat de berichtgeving in de Telegraaf d.d. 14 mei 2009 is gebaseerd op een onjuiste mededeling door één medewerker van het politiekorps, ontstaan door misinterpretatie van het dagrapport van de politie. Er is hier dus sprake geweest van een misverstand. Ik vind dit betreurenswaardig.
5
Overlast en criminaliteit zijn voor mij onacceptabel. Om het overlastgevende en criminele gedrag van Marokkaans-Nederlandse jongens te lijf te gaan, is een stevige en goed doordachte aanpak nodig: een aanpak die voorkomt dat jongeren onverhinderd doorgaan met hun criminele gedrag, die ervoor zorgt dat de overlast afneemt en waardoor jonge kinderen een andere weg gaan dan de probleemjongens van nu. Voor deze stevige aanpak verwijs ik u naar de brief «Aanpak Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren: Grenzen stellen en Perspectief bieden» die in januari 2009 naar uw Kamer is gestuurd.
6
Het kabinet vindt het van belang dat er zowel aandacht uitgaat naar het stellen van grenzen als naar het bieden van perspectief. Straatcoaches en gezinsmanagers zijn geen softe maatregelen. Ze worden ingezet om overlast te beperken en multiprobleemgezinnen zo nodig met drang en dwang aan te pakken (zie de brief over de Aanpak van Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren, TK 2009 31 268, nr. 13). Uiteraard moeten deze instrumenten alleen worden ingezet als zij passend zijn en aansluiten bij de problematiek op lokaal niveau. Dit vereist dus een grondige analyse van de problemen vooraf. Op basis daarvan zet een aantal gemeenten momenteel straatcoaches en wijkagenten in om jongeren aan te pakken die overlast veroorzaken. Straatcoaches spreken niet alleen jongens aan op hun gedrag, maar brengen deze jongens wanneer nodig ook naar huis en spreken de ouders hierop aan. Ook worden er extra middelen beschikbaar gesteld voor de inzet van gezinsmanagers. In veel gezinnen gaat het fout, omdat ouders tekort schieten in het opvoeden van hun kinderen. Gezinsmanagers zorgen er door intensieve begeleiding voor het leven binnen deze risicogezinnen weer op de rails te krijgen. Door dit vroegtijdig ingrijpen worden problemen later voorkomen.
7
Voor het antwoord op deze vragen verwijs ik u naar het antwoord op vraag 7 van de schriftelijke vragen die op 16 februari door de leden Fritsma en Brinkman (beide PVV) zijn gesteld naar aanleiding van een incident tussen Marokkaans-Nederlandse jongeren en de politie in Gorinchem (kenmerk 2009Z02635/2080913460).
De Telegraaf, 14 mei 2009: «Politie bekogelen? Ach... baldadigheid» http://www.telegraaf.nl/binnenland/3917880/___Politie_bekogelen__Ach__baldadigheid___.html?p=39,1Ad.nl – Gouda, 14 mei 2009: «Weer politieauto bekogeld» http://www.ad.nl/groenehart/gouda/3220421/Ook_in_Bloemendaal_politie_bekogeld.html
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20082009-3322.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.