Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3063

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Financiën over bedrijven die thuiswerk aanbieden waarbij klanten geld kunnen verdienen door e-mails te beantwoorden. (Ingezonden 28 mei 2009)

1

Wat is uw mening over het «thuiswerk» dat bedrijven zoals Answer Email en Thuiswerkpaleis via hun websites aanbieden, waarbij klanten betaald worden voor het verkopen van een «startpakket» of «E-book» dat ze zelf ook hebben moeten kopen via internet?1

2

Is het waar dat een dergelijke praktijk valt onder de noemer «piramidespel», waarbij deelnemers een goed afgeven of verplichting aangaan teneinde daaruit een voordeel te verwerven dat geheel of ten dele afhankelijk is van afgifte van goed of aangaan van verplichting door latere deelnemers en dat verboden is volgens de Wet op de Kansspelen? Zo nee, waarom niet?

3

Deelt u de mening dat mensen op deze manier misleid worden? Zo nee, waarom niet?

4

Is er in dit geval sprake van oneerlijke handelspraktijk in de zin van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken? Zo nee, waarom niet?

5

Is het waar dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst momenteel onderzoek doet naar deze praktijken?2 Zo ja, hoe vergevorderd is dit onderzoek? Zo nee, waarom niet?

6

Welke maatregelen zou het kabinet kunnen nemen om dergelijke praktijken tegen te gaan? Bent u voornemens deze maatregelen uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Mededeling van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) (ontvangen 25 juni 2009)

De kamervragen van het lid Vos (PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Financiën over bedrijven die thuiswerk aanbieden waarbij klanten geld kunnen verdienen door e-mails te beantwoorden (ingezonden op 28 mei 2009) kunnen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord omdat het overleg met de betrokken partijen hieromtrent nog niet is afgerond. De beantwoording zal u zo spoedig mogelijk worden aangeboden.


XNoot
1

 http://www.answer-email.nl/home.php en http://www.thuiswerkpaleis.nl/

XNoot
2

 «Fiod onderzoekt verboden thuiswerk piramides» op http://www.teveelbelasting.nl/index.php?start=artikel-530+

Naar boven