Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2953

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de staatssecretaris van Justitie over de kleding van taakstraffers in Rotterdam en Dordrecht. (Ingezonden 4 mei 2009)

1

Kent u het bericht «Taakstraffer moet herkenbaar zijn»?1

2

Deelt u de mening dat het tijd wordt om nu eindelijk eens een beschamend element aan deze «straf» toe te voegen, door taakstraffen in duidelijk herkenbare kleding uit te laten voeren? Zo nee, waarom niet?

3

Deelt u de mening dat daartoe een groen hesje met de tekst «Reclassering Nederland» niet volstaat? Zo nee, waarom niet?

4

Zo ja, wilt u bevorderen dat taakstraffers een felgekleurd hesje (bijvoorbeeld roze) moeten dragen met daarop de tekst «ik voer een taakstraf uit» en een korte vermelding van het misdrijf waarvoor de taakstraf is opgelegd? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Albayrak (Justitie) (ontvangen 16 juni 2009) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 2760

1

Ja.

2 t/m 4

Ik ben geen voorstander van het idee om door taakstraffen in duidelijker herkenbare kleding dan thans te laten uitvoeren, een beschamend element aan de taakstraf toe te voegen. Het doel van een taakstraf is niet het vernederen en het aan de schandpaal nagelen van de veroordeelde. In mijn ogen is de taakstraf een sanctie die zowel recht doet aan de noodzakelijke vergelding van het gepleegde delict als aan het voorkomen van recidive. De rechter kan de taakstraf, eventueel op basis van advies van de reclassering, in combinatie met andere sancties opleggen. De dader krijgt bijvoorbeeld een taakstraf met een voorwaardelijke straf opgelegd met als bijzondere voorwaarde een gedragsinterventie of een locatieverbod. Zo draagt de taakstraf bij aan het verminderen van recidive.

Bovendien mogen straffen niet in strijd zijn met internationale verdragen waarbij Nederland partij is. Artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) verbiedt de onderwerping van justitiabelen aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffing.


XNoot
1

  De Telegraaf, 29 april 2009 http://www.telegraaf.nl/binnenland/3808385/___Taakstraffer_moet_herkenbaar_zijn___.html

Naar boven