Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2872

Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de minister van Financiën over de garantieregeling voor leningen. (Ingezonden 18 mei 2009)

1

Is het waar dat NIBC een gedeelte van haar oude leningen onder par heeft teruggekocht en nieuwe leningen onder staatsgaranties uitgeven om zo € 84 miljoen «trading income» te maken, het leeuwendeel van de winst in 2008?1

2

Bent u van mening dat de garantieregeling niet voor dit soort financiële transacties bedoeld is?

3

Is het waar dat NIBC voor bijna € 5 miljard aan leningen mag uitgeven onder staatsgarantie en daarmee versneld een groot deel van haar leningen onder staatsgarantie heeft gebracht?

4

Is het waar dat Leaseplan Corp. N.V. (actief in 30 landen) voor meer dan € 7 miljard leningen mag uitgeven onder staatsgarantie, ofwel een garantie van bijna € 500 per Nederlander voor dit ene bedrijf?2

5

Is het de bedoeling van de Nederlandse garantieregeling dat bedrijven hun schulden versneld herfinancieren en naar Nederland overbrengen, zodat de Nederlandse staat er voor 100% borg voor staat?

6

Vindt u de risico’s die de Nederlandse burger en belastingbetaler loopt onder de garantieregeling verantwoord en beheersbaar?

7

Bent u bereid deze vragen vóór 22 mei 2009 te beantwoorden, in verband met de supersnelle uitbreiding van de garanties en het verantwoordingsdebat?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 8 juni 2009)

1 en 2

Uit het jaarverslag van NIBC blijkt inderdaad dat de bank een aantal van haar lopende leningen heeft ingekocht. Het inkopen en omruilen van schuld behoort tot het normale onderhoud van een markt van schuldpapier. NIBC voert deze activiteit al meerdere jaren uit. Ook de Staat koopt zo nu en dan schuld in.

Garantieleningen kunnen alleen worden uitgegeven om aflopende schulden te herfinancieren. Derhalve kan geen verband bestaan tussen de inkoop van NIBC en de herfinanciering van aflopende leningen door middel van de uitgifte van leningen onder staatsgarantie. Voor inkoop dienen daarom andere financieringsbronnen te worden ingezet. DNB toetst voorafgaand aan een garantietoekenning of er bij de bank in kwestie herfinancieringsbehoefte bestaat.

3 en 4

Inmiddels hebben NIBC en LeasePlan voor respectievelijk EUR 4,4 miljard en EUR 7,2 miljard aan gegarandeerde leningen uitgegeven. Beide banken hebben momenteel geen garantieaanvragen meer lopen.

Er kan niet worden geconcludeerd dat NIBC een groot deel van haar schulden versneld heeft afgelost door middel van de uitgifte van garantieleningen. De garantieleningen worden afgesloten om aflopende schulden te herfinancieren.

5

Zoals hierboven is uiteengezet, kunnen garantieleningen alleen worden uitgegeven om afgelopen schulden te herfinancieren. Er kan dus geen sprake zijn van versnelde herfinanciering onder garantie van de Nederlandse overheid.

6

Veel banken zijn momenteel nog niet in staat om zelfstandig leningen uit te geven. Dit betekent dat de markt nog niet volledig is hersteld. De garantieregeling is nodig om de financiering van financiële instellingen en de financiële stabiliteit op pijl te houden, zodat de kredietverlening voor bedrijven en particulieren kan worden gewaarborgd. Om de risico’s van de afgifte van garanties zoveel mogelijk te beperken, vragen wij advies aan DNB over de solvabiliteitspositie van de bank.

7

Er is contact opgenomen met het griffie van de TK en gemeld dat er naar zou worden gestreefd de antwoorden vóór het verantwoordingsdebat van 28 mei naar de TK te versturen. Dit is helaas niet gelukt. De antwoorden zijn wel binnen de reguliere termijn beantwoord.


XNoot
1

 – Het Financieele Dagblad, 24 februari 2009: «Zelfbankieren»

– Annual Report NIBC 2008, pagina 33.

XNoot
2

 Website van agentschap van het ministerie van Financiën http://www.dutchstate.nl/uploads/assigned%20guarantees%20200904 28.pdf

Naar boven