Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2449

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de staatssecretaris van Justitie over integriteit van gevangenispersoneel. (Ingezonden 19 maart 2009)

1

Herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen over de penitentiaire inrichtingsmedewerker (pwi’er) die verdacht wordt van het binnensmokkelen van drank en drugs?1 Deelt u de mening dat het aantal van 22 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dat in het jaar 2007 is ontslagen in verband met niet integer gedrag hoog is?

2

Hoeveel mensen PIW’ers zijn in de jaren voor 2007, van 2000 tot 2006, ontslagen in verband met niet integer gedrag? Wanneer kunt u de definitieve cijfers over het jaar 2008 verstrekken?

3

Welke inspanningen worden verricht om het niet-integer gedrag van medewerkers van DJI te verminderen?

4

Hoeveel mensen treden er in totaal jaarlijks uit dienst bij DJI? Hoeveel mensen vertrekken jaarlijks niet vrijwillig? Hoeveel mensen worden jaarlijks ontslagen omdat zij onvoldoende functioneren? Wat zijn nog andere redenen voor ontslag dan het vertonen van niet integer gedrag en het onvoldoende functioneren? Kunt u per reden voor ontslag het aantal vertrokken mensen per jaar opsommen?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Albayrak (Justitie) (ontvangen 22 april 2009) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 2340

1

Ja.

Niet-integer gedrag binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dient gelet op de aard van de werkzaamheden bij DJI direct te worden aangepakt. Daarom worden vele inspanningen gepleegd om niet-integer gedrag te voorkomen.

De versterking van het integriteitsbeleid binnen de DJI heeft vanaf 2006 geleid tot een grotere bewustwording van ongewenst gedrag binnen de organisatie. Juist die grotere bewustwording heeft (mede) geleid tot een toename van het aantal meldingen. Het logische gevolg van deze ontwikkeling is dat er meer onderzoeken door het Bureau Integriteit en Veiligheid zijn ingesteld met als resultaat dat het aantal ontslagen in verband met niet-integer gedrag is gestegen.

Het aantal van 22 ontslagen moet daarom worden geplaatst in het licht van de intensivering van mijn beleid in de afgelopen jaren. Het feit dat in 2007 bij DJI ongeveer 19.000 medewerkers in dienst waren, dient eveneens in de beschouwing te worden betrokken.

2

In 2002 is door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) het Bureau Integriteit en Veiligheid opgericht. Dit bureau houdt vanaf 2004 een registratie bij van het beëindigen van het dienstverband op grond van niet-integer gedrag. Over de periode 2000 tot 2004 zijn derhalve geen cijfers beschikbaar, omdat er tot 2004 geen centrale registratie heeft plaats gevonden. Het aantal medewerkers dat in de periode 2004 tot 2008 is ontslagen in verband met niet-integer gedrag bedraagt:

JaarAantal
20043
20054
20067
200722
200820

3

Bij DJI staat integriteit voor een consequente en respectvolle benadering van gedetineerden. Voor de individuele medewerker binnen DJI betekent integer gedrag dat hij zorgvuldig omgaat met de middelen, bevoegdheden en informatie waarover hij beschikt.

Op verschillende manieren wordt het belang van integer gedrag onder de aandacht gebracht van het management en het personeel van DJI. Op lokaal niveau zijn binnen de DJI-vestigingen contactpersonen integriteit aangesteld. Op het hoofdkantoor van DJI zijn twee vertrouwenspersonen integriteit werkzaam. De contactpersonen integriteit hebben de taak om een melding van een (vermoeden van een) integriteitsbreuk aan de leidinggevende door te geven. De contactpersonen integriteit hebben tevens de taak de medewerkers en leidinggevenden te adviseren over integriteitkwesties.

Vermoedens van niet-integer gedrag kunnen door de leidinggevende worden aangekaart bij het bureau Integriteit en Veiligheid en in opdracht van het management voert het bureau een feiten- en/of een disciplinair onderzoek uit.

De komende jaren wordt binnen DJI op de volgende wijze extra aandacht besteed aan integriteit:

1. Het opleidingsinstituut DJI verzorgt in 2009 een professionaliseringsdag contactpersonen integriteit.

2. In de periode van 2009 tot en met 2012 krijgt het management van DJI onder de naam «Leiding geven als professie» een traject aangeboden met daarin integriteit als een van de onderwerpen om de manager nog beter in staat te stellen zijn verantwoordelijkheid uit te oefenen.

3. In 2009 brengt DJI een vernieuwde gedragscode uit. De uitgave van de gedragscode biedt DJI de gelegenheid om het onderwerp integriteit met extra aandacht op de agenda te plaatsen.

4

Het aantal mensen dat bij DJI uit dienst is getreden bedraagt:

JaarAantal
20041.379
20051.552
20061.402
20072.065
20081.807

Ik kan u geen gegevens verstrekken over de redenen van dienstverlating. Dit wordt niet centraal geregistreerd. Redenen voor onvrijwillig ontslag zijn in zijn algemeenheid, naast niet-integer gedrag en het onvoldoende functioneren, ongeschiktheid voor de functie en reorganisatie.


XNoot
1

 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 1914.

Naar boven