Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2439

Vragen van de leden De Krom, Teeven en Griffith (allen VVD) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Wonen, Wijken en Integratie over de bouw van een moskee in Amsterdam-Slotervaart. (Ingezonden 20 februari 2009)

1

Zijn de in het artikel genoemde feiten en omstandigheden waar? Welke wel en welke niet? Geven de in het artikel genoemde omstandigheden u reden tot zorg? Zo ja, welke en waarom? Wat bent u van plan daaraan te doen?1

2

Is het waar dat de financiers van de moskee onbekend zijn c.q. dat zij onbekend kunnen blijven? Vindt u dat wenselijk c.q. aanvaardbaar? Zo ja, waarom? Zo nee, welke acties bent u voornemens te nemen om opening van zaken te verkrijgen? Bent u bereid de Kamer exact inzicht te geven in de financiering en alle daarbij direct en indirect betrokken partijen? Zo nee, waarom niet?

3

Is de situatie rond de financiering van de moskee en de daarbij direct en indirect betrokken personen en organisaties zoals in het artikel vermeld reden voor u om de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) op te dragen een onderzoek in te stellen? Zo nee, waarom niet?

4

Wordt in het algemeen de bouw c.q. stichting van moskeeën en de daarbij behorende financiering door de AIVD onderzocht? Zo ja, kunt u toelichten wat een dergelijk onderzoek behelst? Zo nee, waarom niet en vindt u het niet verstandig om dat standaard te doen? Zo nee, waarom niet?

5

Indien de in het artikel vermelde directe of indirecte banden van de Stichting Europe Trust Nederland met de in het artikel genoemde personen en organisaties die de radicale Islam aanhangen en/of uitdragen kloppen, welke conclusies trekt u dan daaruit en welke maatregelen gaat u nemen?

6

Indien de feiten in het artikel kloppen, bent u dan van mening dat de veiligheid van de Staat in het geding is? Zo ja, welke maatregelen gaat u dan nemen? Zo nee, waarom niet?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Brinkman en Fritsma (beiden PVV), ingezonden 20 februari 2009 (vraagnummer 2009Z03180/2080914420).

Antwoord

Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Justitie (ontvangen 22 april 2009) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 1938

1

Op Europees niveau heeft de Moslimbroederschap zich vooral georganiseerd via de Federatie Islamitische Organisaties Europa (FIOE). De Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) is aangesloten bij deze Europese koepelorganisatie. In antwoorden op eerdere schriftelijke vragen is de Kamer reeds geïnformeerd dat de Moslimbroederschap een veelheid aan nationale en lokale bewegingen met verschillende doelstellingen kent, die naar tijd en plaats verschillen. e AIVD heeft geen concrete aanwijzingen dat de Moslimbroederschap in Nederland, of de organisaties die hieraan verbonden zijn, een risico vormen voor de nationale veiligheid. De AIVD heeft ook geen concrete aanwijzingen dat een dergelijke dreiging van de activiteiten van de heer Bouyafa uitgaat.

2

Zie het eerdere antwoord op vraag twee van de leden Brinkman en Fritsma (nr. 2009Z03180 / 2080914420)

3 en 4

De AIVD heeft een eigenstandige onderzoekstaak om dreigingen en risico’s tegen de nationale veiligheid tijdig zichtbaar te maken. In dat kader doet de AIVD onderzoek naar radicalisering en financiering van terrorisme.

In Nederland moeten alle ongebruikelijke transacties door de financiële instellingen gemeld worden aan de Financial Intelligence Unit van het Korps Landelijke Politiediensten. Dit meldpunt kan op grond van deze meldingen besluiten tot nader onderzoek en de ongebruikelijke transacties melden aan de betrokken opsporingsdiensten, waaronder de AIVD. Indien er sterke aanwijzingen zijn dat buitenlandse financiering van een moskee tot een dreiging voor de nationale veiligheid kan leiden, dan zal de AIVD onderzoek verrichten.

Op dit moment heeft het kabinet geen concrete aanwijzingen dat de wijze van financiering van de bouw van de moskee in Amsterdam-Slotervaart een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Zie ook het antwoord op vraag 1.

5

De AIVD heeft thans geen concrete aanwijzingen dat de Stichting Europe Trust betrokken is bij ernstige vormen van radicalisering of terroristische activiteiten, of dat deze organisatie een risico vormt voor de nationale veiligheid.

6

Nee, zie de antwoorden op de vragen 1 tot en met 5.


XNoot
1

 De Telegraaf, 15 februari 2009.

Naar boven