Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2438

Vragen van de leden Brinkman en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Justitie en voor Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat er een geheimzinnige geldstroom is naar een moskee in Amsterdam-Slotervaart. (Ingezonden 20 februari 2009)

1

Kent u het bericht dat er een geheimzinnige geldstroom is naar een moskee in Amsterdam-Slotervaart?1

2

Kunt u aangeven wie de financiers zijn van de twee miljoen euro, bestemd voor de oprichting van de moskee van Bouyafa’s Europe Trust? Zo nee, waarom niet

3

Hoe is de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) precies betrokken bij de oprichting van de moskee en klopt het dat de broer van de stadsdeelvoorzitter Marcouch zitting heeft in het bestuur van deze moskee?

4

Is het waar dat de FION lid is van de internationale Federatie van Islamitische Organisaties in Europa (FIOE), die gelieerd is aan Al-Qaradawi’s European Council of Fatwa and Reseach?

5

Hoe beoordeelt u het dat iemand als Qaradawi, die recentelijk nog heeft gezegd dat «Hitler was door Allah gezonden om de Joden te straffen, de volgende straf voor de Joden zal van de hand van de gelovigen komen», wordt gekoppeld aan een te bouwen moskee in Amsterdam?

6

Is er reeds een BIBOB-procedure gestart naar de aanvragers van de vergunning, wat is de uitkomst van die procedure, en zijn de banden, die de aanvragers met terroristische organisaties hebben, onderzocht?

Zo nee, waarom niet?

7

Bent u bereid een onafhankelijk onderzoek naar de herkomst van de gelden voor de moskee en naar de betrokkenheid van haatpredikers bij deze moskee te doen en in de tussentijd de bouw van de moskee ogenblikkelijk te staken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Justitie (ontvangen 22 april 2009) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 1937

1

Ja.

2

De overheid mengt zich niet in de bekostiging van religieuze bouwwerken, zolang er geen vermoedens bestaan van illegale handelingen.

De Nederlandse overheid kent een goed systeem voor toezicht-, handhaving- en sanctiemogelijkheden zoals ik in mijn brief van 16 maart jl. over de risico’s van buitenlandse financiering aan moskeeën (TK 2008–2009, 29 754 nr. 145) al heb aangegeven. Zo zijn diverse instellingen verplicht ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit Nederland. Ongeveer 270 instellingen staan als goed doel onder toezicht van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Daarnaast wordt er fiscaal toezicht op stichtingen uitgevoerd door de Belastingdienst en heeft het Openbaar Ministerie – naast de strafrechtelijke vervolgingstaak – ook nog een civielrechtelijke toezichtstaak met betrekking tot stichtingen. Voorts is het kabinet voornemens om dit jaar een wetsvoorstel inzake de publicatieplicht van financiële jaargegevens van stichtingen bij de Tweede Kamer in te dienen. Met dit wetsvoorstel wordt beoogd de financiële positie van stichtingen transparanter te maken. Ook de financiële situaties van moskeeën, die vaak onder het beheer van een stichting vallen, worden hiermee transparanter. Dit betekent eveneens dat het voor (buitenlandse) financiers lastiger wordt om heimelijk invloed te verwerven in een moskee.

Ik verwijs u voorts naar de verdere inhoud van deze brief.

3

Het stadsdeel Slotervaart heeft een vergunning verleend aan woningcorporatie De Alliantie. De Alliantie heeft de opdracht tot de bouw van de moskee gegund aan FION. Het stadsdeel heeft daarbij geen financiële betrokkenheid. Een broer van de heer Marcouch was in het verleden bestuurslid van FION maar was dit ten tijde van de ondertekening van het contract niet meer.

4

Zowel de Federatie Islamitische Organisatie Nederland als de European Council of Fatwa and Research zijn aangesloten bij de Europese koepel van de Federatie Islamitische Organisaties, de FIOE.

5

In het artikel van de Telegraaf wordt gesteld dat de initiatiefnemer van de bouw van de moskee, de heer Bouyafa, contacten onderhoudt met de heer Al-Qaradawi. Er zijn geen aanwijzingen dat de heer Al-Qaradawi betrokken is bij de bouw van de moskee.

Het kabinet heeft voorts geen aanwijzingen dat de heer Bouyafa thans in Nederland een risico vormt voor de nationale veiligheid, noch dat de heer Bouyafa genoemde uitspraken ondersteunt.

6

De gemeente Amsterdam heeft geen aanleiding gezien een Bibob-procedure te starten.

7

Nee, zie het antwoord op vraag 2.


XNoot
1

 De Telegraaf, 15 februari 2009, «Wie betaalt; Geheimzinnige geldstroom naar prestigieus gebedshuis in Amsterdam-Slotervaart».

Naar boven