Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2314

Vragen van de leden Vendrik en Dibi (beiden GroenLinks) aan de staatssecretarissen van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over ICT-opleidingen op het MBO. (Ingezonden 13 maart 2009)

1

Bent u bekend met het bericht dat ICT-opleidingen op het MBO vergaand gaan samenwerken met grote ICT-bedrijven als Microsoft, Cisco en Oracle die niet werken met open source software?

2

Deelt u de mening dat als ICT-ers in opleiding enkel leren omgaan met oplossingen van enkele grote ICT-bedrijven dit onwenselijk is en indruist tegen de kabinetsvisie Nederland Open in Verbinding? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u daar tegen doen?

3

Kunt u uitleggen op welke wijze het Loket MBO-ICT in de nabije toekomst ook wil samenwerken met andere ICT-certificeerder, bijvoorbeeld op open-sourcegebied? Zo nee, waarom niet?

4

Ziet u de mogelijkheid om specifieke ICT-certificaten, zoals op open-sourcegebied, buiten het curriculum aan te bieden? Zo ja, hoe gaat u dat regelen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken), mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart (ontvangen 14 april 2009)

1

Ja. In de vraag is geen verwijzing naar het desbetreffende bericht opgenomen, maar ik neem aan dat vragenstellers doelen op het weblog van Wilfred Rubens (senior beleidsmedewerker bij Gilde Opleidingen). Daar heb ik kennis van genomen.

2

Ja. Het zou niet wenselijk zijn als leerlingen enkel en alleen leren omgaan met gesloten source software oplossingen van enkele grote ICT-bedrijven. Echter, binnen de huidige mbo-ICT opleidingen ook nu aandacht voor open source leermateriaal en onderwijs.

Het kabinet en partijen in het veld ondernemen diverse activiteiten om open standaarden en open source software bekend te maken binnen onderwijsinstellingen. Het programmabureau Nederland Open in Verbinding werkt momenteel in afstemming en samenwerking met sleutelfiguren uit het onderwijs (waar ook Loket MBO-ICT bij betrokken wordt) aan een plan met concrete activiteiten om het gebruik van open standaarden en open software in het onderwijs te stimuleren.

Er zijn diverse initiatieven vanuit de markt zelf te noemen die het kabinet toejuicht. Onlangs is het boek Open Source Software en Standaarden gepubliceerd. Het doel van dit boek is kennis en begrip van OS en OSS te bevorderen bij ICT-gerelateerde opleidingen. Het Free Knowledge Instituut publiceerde eind 2008 het boek Introduction to Free Software.

Gezien de toenemende erkenning van het belang van open standaarden en open software, het ontstaan van goede initiatieven in de OS en OSS community en de samenwerking tussen het programmabureau NOiV en het onderwijsveld (waaronder Loket MBO-ICT) menen wij dat ook mbo-studenten in toenemende mate kennis zullen nemen en gebruik kunnen maken van open standaarden en open software.

3

Inderdaad schuiven bij het invoeren van certificaten en bij het bepalen van profielen voor het mbo voornamelijk leveranciers van voornamelijk gesloten software aan. Echter Loket MBO-ICT is al begonnen om ook certificeringen van open software op te nemen. Het Loket MBO-ICT is vergevorderd in onderhandelingen met Novell over gratis ondersteuning van het open source besturingssysteem in het mbo. Het gaat om technische support, lesmateriaal en deelname aan Linux-examens (Linux is een open source systeem). Om de opname van Linux in de ICT-opleidingen van het mbo te vergemakkelijken, zal Loket MBO-ICT samen met Novell in kaart brengen waar (elementen van) Linux-certificaten in te passen zijn in de diverse mbo-opleidingen. Scholen kunnen vervolgens zelf kiezen welke elementen ze willen gebruiken in hun opleidingen, ook in relatie tot hun regionale arbeidsmarktvraag. Zo zullen de opleidingen technisch up-to-date worden gehouden, ook op het gebied van open source.

4

Nee. Dit is een zaak tussen de leerling en de particuliere aanbieder zelf en staat buiten de verantwoordelijkheid van het kabinet. Bovendien kunnen leerlingen particuliere certificaten behalen om zich in een product(lijn) te specialiseren. Particuliere aanbieders zijn momenteel bezig dit ook voor open source software mogelijk te maken.

Naar boven