Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2171

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister van Financiën over bonussen bij ING. (Ingezonden 10 maart 2009)

1

Wat is uw reactie op het bericht «Personeel ING krijgt toch bonus»?1

2

Wélke personeelsleden krijgen precies wélke bonus?

3

Krijgen ook leidinggevenden of feitelijk leidinggevenden een bonus?

4

In hoeverre krijgen bankiers van ING die in het verleden onverantwoorde risico’s zijn aangegaan nu een bonus?

5

Wat is het gemiddelde salaris van de medewerkers die een bonus krijgen?

6

Wat is het gemiddelde bedrag van de uitgekeerde bonussen?

7

Wat is de hoogste uitgekeerde bonus?

8

Wat is het totale bedrag dat aan bonussen wordt uitgekeerd?

9

Is het uitkeren van de betreffende bonussen op enige wijze vooraf aan u voorgelegd? Zo ja, wat was uw reactie? Zo nee, had u dat op zijn plaats gevonden gezien de feitelijke positie van ING?

10

Wat vindt u ervan als bankiers die eerstverantwoordelijke zijn voor deze crisis een bonus krijgen, terwijl ouderen moeten vrezen dat hun pensioenen worden gekort?

11

Is het waar dat in de regeling over de variabele beloningen een clausule is opgenomen die het bestuur Nederland het recht geeft om in bijzondere omstandigheden binnen alle bedrijfsonderdelen in Nederland niet tot uitbetaling van de variabele beloning over te gaan? Zo ja, waarom is geen gebruik gemaakt van die mogelijkheid?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 1 april 2009)

1

Eerder heb ik het in reactie op berichtgeving over dit onderwerp «beroerd» genoemd dat banken variabele beloning uitkeren in deze tijden van economische crisis en overheidssteun. Tegelijk realiseer ik me dat hieraan eerder gemaakte afspraken ten grondslag kunnen liggen. Bovendien ben ik er geen voorstander van om elke vorm van variabele beloning uit te bannen, omdat dat enerzijds tot een opdrijvende werking van de vaste salarissen kan leiden, maar ook omdat variabele beloningen een nuttige rol kunnen vervullen in de arbeidsmotivatie van medewerkers.

Om deze vorm van prestatiebeloning bij ING mogelijk te maken, zijn in 2001 de maxima van de salarisschalen verlaagd. Er heeft dus in overleg met de bonden een uitruil van vaste voor variabele beloning plaatsgevonden.

2

ING is wettelijk verplicht het bedrag van het bedrag van de bezoldiging van haar bestuurders in het jaarverslag op te nemen. ING is – evenals andere beursvennootschappen – niet verplicht ook de beloningen van andere (groepen of individuele) werknemers openbaar te maken. Ik kan u dan ook alleen melden wat ING eigener beweging over de beloningen van andere medewerkers over 2008 bekend heeft gemaakt. ING heeft daarbij geen overzicht bekendgemaakt van welke beloningen aan welke werknemers zijn toegekend. Wel heeft ING gemeld dat het over ruim 40.000 medewerkers in meer dan 50 landen gaat.

3

Conform de voorwaarden aan kapitaalsteun ontvangt de raad van bestuur van ING geen variabele beloning in 2008 en 2009, alsmede niet over daarop volgende jaren zolang geen nieuw, duurzaam beloningsbeleid van kracht is, dat voldoet aan nieuwe, internationale standaarden en is goedgekeurd door de op aanbeveling van de overheid te benoemen commissarissen.

De werknemers die over 2008 wel een variabele beloning hebben ontvangen, zijn volgens ING werkzaam in alle lagen van het bedrijf. Verder heeft ING gemeld dat de variabele beloning voor het senior management 60% lager is dan over 2007 en voor gewone medewerkers 50% lager. Aan managers van bedrijfsonderdelen die slecht hebben gepresteerd, is geen variabele beloning toegekend.

Ik ga onderzoeken of ik de afspraken met gesteunde ondernemingen kan aanvullen. Mijn inzet daarbij is dat er in 2009 en volgende jaren ook geen bonussen worden toegekend aan het senior management totdat een nieuw en duurzaam beloningsbeleid van kracht is.

4

Mij is de feitelijke achtergrond van de 40.000 werknemers niet bekend. Wel heeft ING laten weten dat de risicofactor standaard een rol speelt bij het vaststellen van variabele beloningen voor hoger geplaatste medewerkers. Onlangs vond op mijn initiatief een bijeenkomst plaats met alle op aanbeveling van de overheid benoemde commissarissen bij de door de staat overgenomen dan wel gesteunde financiële instellingen, waarbij is gesproken over de principes voor een duurzaam beloningsbeleid. Sowieso zullen risicomanagement en het voorkomen van een perverse prikkelwerking een belangrijk onderdeel zijn van het nieuwe, duurzame beloningsbeleid, dat als voorwaarde is gesteld aan de financiële steun.

5

ING heeft deze informatie niet openbaar gemaakt en is ook niet gehouden dat te doen.

6

ING heeft deze informatie niet openbaar gemaakt en is ook niet gehouden dat te doen.

7

ING heeft deze informatie niet openbaar gemaakt en is ook niet gehouden dat te doen.

8

De (beoogd) bestuursvoorzitter van ING heeft in de media gemeld dat het bij de variabele beloning over 2008 wereldwijd in totaal gaat om circa 300 miljoen euro. Meer dan een halvering ten opzichte van het jaar ervoor.

9

Nee, dat is niet gebeurd en gezien de afspraken hoefde ING dat ook niet te doen. Aan de financiële steun voor ING is als voorwaarde gesteld dat de raad van bestuur moet afzien van variabele beloningen over 2008 en 2009, dat de vertrekregelingen voor de raad van bestuur zijn gesteld op maximaal één vast jaarsalaris en dat een nieuw, duurzaam beloningsbeleid voor de raad van bestuur en het senior management wordt ontwikkeld.

10

Ik verwijs naar mijn antwoord op de eerste vraag.

11

Ik ken de afwegingen van de raad van bestuur en raad van commissarissen van ING op het punt van variabele beloningen niet en heb geen inzicht in de contracten met medewerkers van ING. Wel constateer ik dat de bestuursvoorzitter van ING inmiddels een moreel beroep heeft gedaan op de senior managers van ING om hun bonus over 2008 terug te storten. Ik prijs dat moreel appel.


XNoot
1

 Nu.nl, 5 maart 2009 http://www.nu.nl/economie/1927962/personeel-ing-krijgt-toch-bonus.html

Naar boven