Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2151

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister van Financiën over het besluit om Royal Bank of Scotland (RBS) vaste bankier van de staat te maken. (Ingezonden 5 maart 2009)

1

Kunt u toelichten waarom ervoor is gekozen om RBS vaste bankier van de staat te maken?

2

Waarom is niet gekozen voor de Rabobank, die de afgelopen jaren de vaste bankier was? Was men niet tevreden over de dienstverlening van de Rabobank?

3

Wanneer heeft de aanbesteding plaatsgevonden?

4

Welke banken hebben meegedaan aan de aanbestedingsprocedure?

5

Heeft de prijs de doorslag gegeven?

6

Hoe is het risico meegewogen dat RBS zodanig in de problemen raakt dat zij niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen?

7

Zijn er in het afgesloten contract ontbindende voorwaarden opgenomen?

8

Was er bij de Rabobank ook een minimale en een maximale termijn afgesproken voor de dienstverlening? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe lang heeft het contract geduurd?

9

Hoe zwaar woog de ervaring met internationaal betalingsverkeer mee in de keuze voor RBS? Welk deel van de 66 miljoen transacties heeft betrekking op het internationale betalingsverkeer?

10

Kent u het bericht in Trouw over dubbel uitgekeerde pensioenen door RBS?1

11

Hoe heeft de fout kunnen ontstaan met betalingen door RBS waardoor een bedrag van ongeveer honderden miljoenen vijtien uur op de rekeningen van gepensioneerden heeft gestaan?

12

Geeft dit voorval u aanleiding om nog eens goed te kijken naar de overeenkomst die u hebt gesloten met RBS als vaste bankier van de staat?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 31 maart 2009)

1

Het betalingsverkeer van de rijksoverheid is verdeeld over meerdere percelen en wordt door verschillende banken uitgevoerd. Zo wordt het perceel «betalingsverkeer Belastingdienst» uitgevoerd door de ING Bank en het perceel «buitenlands betalingsverkeer van het ministerie van Buitenlandse Zaken» door de Fortis Bank.

Door middel van een openbare Europese aanbesteding is het overige betalingsverkeer van het Rijk gegund aan RBS op basis van economische meest voordelige inschrijving. In het aanbestedingsdocument, dat is gepubliceerd op 31 juli 2008, zijn de processtappen en de criteria beschreven waarop de verschillende inschrijvingen uiteindelijk zijn beoordeeld. Uit deze beoordeling is gebleken dat, op basis van de vooraf gestelde criteria, RBS de beste aanbieding heeft gedaan. Derhalve heeft de aanbestedende dienst besloten de opdracht aan de RBS te gunnen.

2

Zie vraag 1.

Op basis van de Europese wet- en regelgeving inzake aanbestedingen geldt dat het niet is toegestaan eerdere ervaringen van leveranciers (positieve en negatieve) mee te wegen in de beoordeling van de inschrijving van de desbetreffende leverancier in een nieuwe aanbesteding. Eerdere ervaringen van de dienstverlening van de Rabobank hebben daarom geen invloed gehad op de beoordeling.

3

De volgende tijdslijn in deze aanbesteding was van toepassing: de aanbesteding is gepubliceerd op 31 juli 2008. De sluitingsdatum voor het indienen van de offertes was 8 oktober 2008. Na de beoordeling van de offertes is de opdracht, onder voorbehoud van de Alcatel-termijn, gegund op 21 november 2008. De opdracht is op 9 december 2009 definitief gegund. De uiteindelijke ondertekening van het contract heeft plaatsgevonden op 20 februari 2009.

4

Op grond van het aanbestedingsrecht wordt alleen de naam bekendgemaakt van de partij aan wie de opdracht is gegund.

5

De offertes zijn beoordeeld op basis van de economische meest voordelige inschrijving, waarbij kwaliteit, tariefstelling en presentatie van de offerte als criteria zijn opgenomen. De prijs is een onderdeel geweest van de totale beoordeling van de offertes.

6

Dit risico is meegewogen door eisen te stellen aan de financiële positie van inschrijvers.

7

In de overeenkomst met RBS zijn ontbindende voorwaarden opgenomen onder andere om de situatie van vraag 6 het hoofd te kunnen bieden.

8

Ja. De minimale termijn voor de dienstverlening was vier jaar en de maximale termijn tien jaar.

Het contract werd op 1 mei 1999 aan de Rabobank in eerste instantie afgesloten voor een periode van vier jaar. Vervolgens is het contract drie maal verlengd, telkens voor een periode van 2 jaar.

9

Het aspect van het internationaal betalingsverkeer is in de eerste plaats meegenomen door bij de gunningscriteria minimumeisen te stellen. Het niet voldoen aan een eis zou leiden tot uitsluiting van de aanbesteding.

Daarnaast is het aspect van het internationaal betalingsverkeer meegewogen doordat bij het voldoen aan wensen die ook onderdeel uitmaakten van de gunningscriteria punten verdiend konden worden. Zo kon maximaal 6% van het totaal aantal te behalen punten verdiend worden door te voldoen aan alle wensen op het gebied van internationaal betalingsverkeer.

Het aantal buitenlandse transacties bedraagt ongeveer 570.000. Dit is ongeveer 1% van het totaal aantal transacties.

10

Ja.

11

De Staat is geen partij bij de overeenkomst voor het betalingsverkeer van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Vragen over de uitvoering van deze overeenkomst kan ik derhalve niet beantwoorden.

12

In de overeenkomst tussen de Staat en RBS zijn al bepalingen opgenomen over de uitvoering van het betalingsverkeer en aansprakelijkheid bij fouten.


XNoot
1

 Trouw, 26 februari 2009: «Dubbel pensioen uitgekeerd».

Naar boven