Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1740

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat jaarlijks zo’n 15 miljoen euro uit de AWBZ-middelen wordt verspild aan waardeloze keurmerken voor zorginstellingen. (Ingezonden 29 januari 2009)

1

Wat is uw reactie op het bericht «Keurmerk zorg zegt weinig over kwaliteit»?1

2

Deelt u de mening dat het te gek voor woorden is dat zorginstellingen hun tijd, geld en vooral menskracht inzetten om betekenisloze nepkeurmerken te verwerven?

Zo nee, waarom niet?

3

Op welke termijn stelt u een verbod in op al dit soort nepkeurmerken, zodat de mensen op de werkvloer zich weer bezig kunnen houden met de zorg voor hulpbehoevenden in plaats van met overbodige papierwinkels en AWBZ-geld hier niet aan wordt verspild? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 3 maart 2009)

1 en 2

Voor de sector VV&T zijn in samenwerking met LOC, NVVA, V&VN, Sting, ActiZ, BTN, ZN, IGZ en VWS normen verantwoorde zorg vastgesteld. Het afgelopen jaar is een eerste meting gehouden waarbij de zorginstellingen zowel intern als extern verantwoording afleggen over de kwaliteit van de geleverde zorg.

Ik ben een groot voorstander van de normen verantwoorde zorg en acht deze leidend in het zorgproces. Een keurmerk is dat niet. In de afgelopen periode zijn de normen verantwoorde zorg in toenemende mate geïncorporeerd in de diverse keurmerken. Ik heb al eerder aangegeven dat het wenselijk is zeer terughoudend te zijn met keurmerken, naast de normen voor verantwoorde zorg, ook omdat eigen keurmerken extra administratieve lasten met zich mee kunnen brengen. Anderzijds kan een keurmerk een hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering en de zorginstelling laten inzien waar zij staan en op welke processen er verbeteringen nodig zijn. Het is de keuze van de zorginstelling zelf of zij hier gebruik van maken als dit hen helpt bij de implementatie van de normen verantwoorde zorg. Ik verplicht de zorginstellingen hier op geen enkele wijze toe.

3

Ik acht een verbod niet aan de orde. Wel is het zo dat ik zorgkantoren heb verzocht bij hun inkoop rekening te houden met de uitkomsten op grond van de indicatoren verantwoorde zorg en niet met de aanwezigheid van een keurmerk.


XNoot
1

 de Volkskrant, 26 januari 2009: «Keurmerk zorg zegt weinig over kwaliteit».

Naar boven