Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1661

Vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) aan de minister van Financiën over een onderzoek naar het beloningsbeleid in de financiële sector. (Ingezonden 10 februari 2009)

1

Kent u bekend met het bericht1 dat de Britse regering een onderzoek gaat doen hoe de banken worden geleid, waarin ook de bonussen worden betrokken?

2

Bent u bereid een dergelijk onderzoek in Nederland te laten uitvoeren, waarin tevens de beloningsstructuur wordt betrokken?

3

Kunt u een overzicht geven hoeveel bonussen er in 2008 en 2009 zijn uitgekeerd door de financiële sector in Nederland?

4

Hoe gaat u ervoor zorgen dat de bonussen worden stopgezet en salarissen van bankiers aan banden worden gelegd, met name bij die instellingen die met belastinggeld worden gesteund?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 23 februari 2009)

1

Ja.

2

In Nederland doen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) reeds onderzoek naar de rol van beloningsstructuren in de Nederlandse financiële sector. Het betreft hier een kwalitatief onderzoek, waarbij met name wordt gekeken naar de prikkelwerking die van het bezoldigingsbeleid uitgaat.

3

Het is niet mogelijk om een overzicht te geven van alle bonussen die in 2008 en 2009 zijn uitgekeerd in de financiële sector in Nederland. Op grond van artikel 383c Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek dient een vennootschap opgave te doen van de bezoldiging van alle bestuursleden. De bonussen voor bestuursleden van ING, AEGON, SNS REAAL en Fortis/ABN-AMRO zijn voor 2008 op nul vastgesteld. Daarnaast ziet de raad van bestuur van ING af van bonussen over 2009 en voor de periode daarna tot er een nieuw beloningsbeleid is vastgesteld door de raad van commissarissen dat aan de algemene vergadering van aandeelhouders wordt voorgelegd. Definitieve informatie over de bonussen van de overige bovengenoemde financiële instellingen kan pas worden verstrekt als de financiële instellingen hun jaarverslag over 2009 hebben gepubliceerd; dit is naar verwachting in het voorjaar van 2010.

4

Bij financiële instellingen die een beroep op de Staat hebben gedaan voor kapitaalsteun zijn de bonussen voor de leden van de raad van bestuur in het jaar dat de steun wordt verleend op nul gesteld en de vertrekvergoeding gemaximeerd tot één jaarsalaris. Financiële instellingen die solvabiliteitssteun hebben gekregen dienen tevens een duurzaam beloningsbeleid te ontwikkelen voor de gehele onderneming. Hierbij is vastgelegd dat de via overheidswege benoemde commissarissen op dit gebied een goedkeuringsrecht hebben. Deze instellingen zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een duurzaam beloningsbeleid, ik zie dan ook geen aanleiding om over te gaan tot een limitering van de vaste salarissen van bankiers.


XNoot
1

 Teletekst, 8 februari 2009.

Naar boven