Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

438

Vragen van de leden Heerts en Heijnen (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over Pay-Rollbedrijven. (Ingezonden 18 september 2007)

1

Hebt u kennisgenomen van het artikel «Eens een ambtenaar, altijd een ambtenaar»?

2

Deelt u de mening dat het onderbrengen van ambtenaren bij het detacheringsbureau P&O Services, het risico met zich meebrengt dat de wachtgeldverplichtingen van overheidswerkgevers (deels) worden afgewenteld op de WW-fondsen?

3

Deelt u de mening dat het overhevelen van personeel van overheidswerkgevers naar pay-rollbedrijven, met het effect of het oogmerk om wachtgeldverplichtingen af te wentelen op de WW-fondsen, ongewenst is? Zo ja, wat gaat u eraan doen om dit te voorkomen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ontvangen 1 november 2007), zie ook Aanhangsel Handelingen nr. 239, vergaderjaar 2007–2008.

1

Ja.

2

Uit informatie van zowel de provincie Noord-Holland als van P&O Services is mij gebleken dat er geen sprake is van een overeenkomst of contract als bedoeld in het FD-artikel, en ook niet van soortgelijke overeenkomsten of contracten met andere bureau’s of organisaties. Er is dus in deze casus geen sprake van afwenteling van werkloosheidslasten op de WW-fondsen.

3

De beslissing om per 1 januari 2001 de WW voor overheidswerknemers in te voeren behelsde destijds heel bewust, na afweging van de voor- en nadelen, de keuze van de wetgever om overheidswerkgevers zelf het risico te laten dragen t.a.v. de werkloosheidslasten voor overheidswerknemers. Voor overheidssectoren bestaan binnen het kader van de WW voldoende mogelijkheden om over te gaan tot interne risicoverevening, zoals het voorbeeld van het Participatiefonds voor het Primair Onderwijs. Maar constructies of afspraken waarbij werkloosheidslasten door overheidswerkgevers (individueel dan wel collectief) doelbewust worden afgewenteld op de WW-fondsen in de marktsector, zijn wat het kabinet betreft inderdaad niet gewenst. Dat laat onverlet dat inschakeling van marktpartijen (zoals mobiliteits- en bemiddelingsbureaus) een effectieve en efficiënte herplaatsing van ontslagen of met ontslag bedreigde overheidswerknemers kan bewerkstelligen. Ik zal deze opvatting van het kabinet overbrengen op de overheidssectoren, verenigd in het VSO.


XNoot
1

 Het Financieele Dagblad, 10 augustus 2007.

Naar boven