Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3221

Vragen van de leden Van Bommel en Leijten (beiden SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Justitie over Surinaamse studenten. (Ingezonden 14 juli 2008)

1

Is het u bekend dat door de lerarenstaking in Suriname leerlingen later klaar zullen zijn met hun middelbare school?

2

Is het waar dat leerlingen die een vervolgopleiding in Nederland gaan volgen hun verblijfsvergunning pas kunnen aanvragen indien zij daadwerkelijk hun diploma hebben ontvangen?

3

Is het te verwachten dat door de vertraagde diplomering de visumverlening dit jaar later tot stand komt dan de aanvang van het nieuwe schooljaar in Nederland?

4

Deelt u de opvatting dat het onwenselijk is dat Surinaamse studenten het studiejaar in Nederland met een achterstand beginnen?

5

Bent u bereid alles in het werk te stellen om te zorgen dat de visumverlening voor Surinaamse studenten vlot verloopt zodat zij zo min mogelijk achterstand oplopen aan het begin van het nieuwe schooljaar in Nederland? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie), mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (Ontvangen 14 augustus 2008)

1

De lerarenstakingen in Suriname zijn met ingang van 19 mei jl. beëindigd.

Inmiddels zijn de eindexamens van de middelbare scholen afgerond.

De uitslag (van HAVO en VWO) is 31 juli jl. bekend gemaakt.

De uitslagen van de herexamens worden medio augustus verwacht.

2

Voor toelating tot Nederland in verband met het volgen van een opleiding aan het Hoger Onderwijs is een (voorlopige) inschrijving bij een Nederlandse Onderwijsinstelling vereist. De instelling in kwestie bepaalt of de aankomend student over de benodigde kwalificaties voor de opleiding beschikt en zal dit onder andere beoordelen op basis van het behaalde diploma. Vervolgens kan de procedure voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) worden opgestart door de onderwijsinstelling.

Voor opleidingen aan het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs geldt eveneens een (voorlopige) inschrijving bij een onderwijsinstelling als voorwaarde. In deze gevallen is het de leerling zelf of een referent in Nederland die de procedure voor een mvv moet opstarten.

3

Er is geen vaste datum waarop instellingen hun inschrijving sluiten, dit is afhankelijk van de procedures van de instellingen. Studenten wordt geadviseerd om zich voor 1 september (van het studiejaar) in te schrijven, omdat de meeste opleidingen dan van start gaan. Voor 1 oktober moeten de studenten ingeschreven staan bij een instelling om in aanmerking te komen voor bekostiging. Ik adviseer studenten die zich waarschijnlijk later inschrijven om contact op te nemen met de betreffende instellingen.

4

Ik zou het betreuren als Surinaamse studenten door de lerarenstakingen met een achterstand aan hun studiejaar zouden beginnen. Ik acht de kans dat dit gebeurt echter klein, omdat de stakingen beëindigd zijn en de scholieren aan hun eindexamen begonnen zijn.

Verder is het aan de instellingen om te bepalen of studenten zich nog kunnen inschrijven voor het betreffende studiejaar.

5

Ja. In 2006 heeft de IND een nieuwe werkwijze ingevoerd om verblijfsaanvragen van buitenlandse studenten sneller te kunnen behandelen. Het laten indienen van het verzoek om advies voor afgifte van de mvv door de instellingen namens de studenten vormt hiervan het sluitstuk. De behandelingsduur van een door de onderwijsinstelling ingediend verzoek om advies voor studie bedraagt twee weken (indien alle gegevens bij het indienen van het verzoek worden bijgeleverd). Op een verzoek om advies voor de mvv van Surinaamse studenten kan dus eveneens binnen twee weken worden beslist.

Naar boven