Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2644

Vragen van de leden Jansen en Poppe (beiden SP) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over woningcorporatie Woonbron die letterlijk en figuurlijk financieel het schip in is gegaan. (Ingezonden 29 april 2008 )

1

Heeft u kennisgenomen van de artikelen «Corporatie steekt miljoenen in schip», «Besmette boot» en «Een dure boot»?1

2

Is het op basis van het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) toegestaan dat een sociale verhuurder investeert in dit project, dat bestaat uit het grootste hotel van Rotterdam, een congrescentrum, drie restaurants en een theater? Zo ja, vindt u het maatschappelijk verantwoord en acceptabel dat een woningcorporatie via een omweg2 een dusdanig groot financieel risico neemt in een project dat niet behoort tot haar kerntaken?

3

Bent u bereid de corporatie aan te spreken op het afwijken van haar maatschappelijke taken volgens het bestel? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). (Ontvangen 9 juni 2008)

1

Ja.

2

Woonbron heeft de SS Rotterdam in 2005 gekocht voor het creëren van bijzondere huisvestingsvormen voor mensen met een tijdelijke huisvestingsbehoefte, of huisvesting van jongeren die ondertussen (op het schip) hun vak leren. Het schip is ook van aanzienlijke betekenis voor het Pact op Zuid, in welk kader de gemeente, woningcorporaties en projectontwikkelaars vele miljarden investeren. Woonbron heeft daarbij de voorfinanciering op zich genomen voor de Rederij Rotterdam B.V. Dit past binnen de kaders van het BBSH.

Woonbron heeft – ook eerder – aangegeven na de ontwikkelfase slechts proportioneel aan haar kerntaken eigenaar te willen zijn. Nu de ontwikkelfase wordt afgesloten zal dat ook werkelijk ingevuld moeten worden. Dus de dochteronderneming van Woonbron, De Rederij waarin het schip is ondergebracht, zal nu ook – deels – een andere eigenaar moeten krijgen.

De financiële consequenties van de voorfinanciering hebben de aandacht van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds Volkshuisvesting, die mij hierover informeren.

3

Woonbron is in deze niet afgeweken van de kaders van het BBSH. Ik behoef de corporatie hier dan ook niet op aan te spreken.


XNoot
1

 Financieel Dagblad, 19 april 2008.

XNoot
2

 100% Woonbrondochter De Rotterdam b.v.

Naar boven