Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1660

Vragen van het lid Jansen (SP) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over de aankoop van de woning Noordeinde 66 in Den Haag door de Rijksgebouwendienst. (Ingezonden 19 februari 2008)

1

Hebt u kennis genomen van het artikel «Prins verkoopt Noordeinde voor drie miljoen euro»?1

2

Is het waar dat de Rijksgebouwendienst de woning aan het Noordeinde 66 heeft gekocht van Z.K.H. Prins Willem-Alexander?

3

Welke taxateur(s) heeft/hebben het pand getaxeerd? Wat is de getaxeerde waarde? Kan de Tweede Kamer het/de taxatierapport(en) inzien?

4

Is de woning onderhands aan de Rijksgebouwendienst verkocht en klopt het in het artikel genoemde aankoopbedrag?

5

Wat was de WOZ-waarde van de woning per 1 januari 2006?

6

Hoeveel vierkante meter woonoppervlakte heeft de woning?

7

Hoe verklaart u de buitensporig grote waardestijging van de woning, namelijk 855% in 14 jaar?2

8

Welke bestemming heeft de Rijksgebouwendienst voor de woning?

9

Komen de aankoop- en exploitatiekosten ten laste van de begroting Wonen, Wijken en Integratie3? Zo ja, is in de begroting 2008 rekening gehouden met deze aankoop?

Antwoord

Antwoord van minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). (Ontvangen 12 maart 2008)

1

Ja, ik heb kennis genomen van het desbetreffende artikel uit het AD.

2

Namens de Staat der Nederlanden heeft de Rijksgebouwendienst, daarin ondersteund door de Dienst der Domeinen van het ministerie van Financiën, het pand Noordeinde 66 gekocht van de Prins van Oranje.

3

Het pand is getaxeerd door een beëdigd taxateur in opdracht van de Prins van Oranje. Namens de staat is het pand getaxeerd door taxateurs van de Dienst der Domeinen en Rijksgebouwendienst gezamenlijk. De uiteindelijke aankoopprijs is gebaseerd op deze twee taxaties. Taxatierapporten zijn niet openbaar omdat het hier om een een opdracht/overeenkomst gaat tussen de eigenaar/verkoper en de taxateur.

4

De woning is onderhands verkocht en de aankoopprijs bedroeg inderdaad de in het artikel genoemde € 3,25 mln.

5

De WOZ-waarde van huizen is niet openbaar.

6

De woning heeft 640 m2 woonoppervlak.

7

De oorspronkelijke aankoop van de woning in 1993 betreft een transactie tussen koningin Juliana en prins Willem-Alexander. Omdat het pand na 1945 niet meer was verbouwd, heeft de vorige eigenaar het pand geheel gerenoveerd. Tegenover de hierdoor ontstane waardestijging staan de gemaakte renovatiekosten. Om de huidige waarde van de woning te bepalen zijn twee taxatierapporten gemaakt. De waardestijging moet dus gezien worden in het licht van de eerdere transactie, een investering in het pand en de huidige marktwaarde.

8

Het pand is, op basis van een analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), door het Rijk aangekocht. Gezien de veiligheid en beveiliging van het ernaast gelegen Paleis Noordeinde zoekt de Rijksgebouwendienst, in overleg met de NCTb, een bestemming.

9

Het ministerie van Justitie heeft op de begroting van 2007 middelen vrijgemaakt waarmee de aankoop van het pand kon worden gefinancierd. De Rijksgebouwendienst is eigenaar van het pand en is verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer. De exploitatieuitgaven komen ten laste van de huuropbrengst.


XNoot
1

 AD Haagsche Courant, 16 februari 2008.

XNoot
2

 Ter vergelijking; Een overzicht van de NVM met de historische transactieprijzen van woningen in de regio Den Haag geeft een stijging van 146% aan tussen 1993 en 2006. (Bron: www.nvm.nl).

XNoot
3

 Artikel 6, Rijkshuisvesting en Architectuur.

Naar boven