Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1479

Vragen van het lid Blanksma-van den Heuvel (CDA) aan de minister van Financiën over de gevolgen van de eerste stap in de opsplitsing van ABN AMRO. (Ingezonden 7 februari 2008)

1

Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de gevolgen van de eerste stap in de opsplitsing van ABN AMRO?1 Zo ja, komen de werkgelegenheidseffecten naar uw oordeel overeen met de intenties die betrokken partijen naar elkaar hebben uitgesproken?

2

Hoe beoordeelt u het vertrek van 70 tot 80 procent van de top 100 bij het management van ABN AMRO en de samenstelling van het nieuwe directieteam van Fortis Investments? Zijn er afspraken gemaakt in het kader van een evenwichtige samenwerking tussen de organisaties en over cultuurmanagement zoals vermeld in de brief van de Nederlandsche Bank aan de minister van Financiën van 17 september 2007?2

3

Zijn de gevolgen in overeenstemming met de specifieke voorschriften, inzake de continuïteit in de bezetting van sleutelposten en het behoud van voldoende kennis van zowel Fortis als de over te nemen ABN AMRO onderdelen, zoals door de Nederlandsche Bank omschreven in de vermelde brief van 17 september 2007?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën). (Ontvangen 28 februari 2008)

1

Ja.

Op dit moment kunnen geen conclusies worden getrokken over de effecten van de overname en opsplitsing van ABN AMRO op het aantal werknemers dat na de afronding van de opsplitsing werkzaam zal zijn bij de onderneming ABN AMRO in Nederland (de Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland en Fortis). Zoals het krantenartikel stelt, het betreft hier een eerste stap. Daarna zullen nog vele stappen volgen; het opsplitsings- en integratieproces is nog in volle gang. De betrokken banken zijn daarover in overleg, zowel intern als met DNB.

2 en 3

In de verklaringen van geen bezwaar is een aantal voorschriften opgenomen. U kunt deze voorschriften nalezen in de desbetreffende verklaringen van geen bezwaar die ik bij brief van 17 september 2007 aan de TK heb verzonden. In de verklaringen van geen bezwaar zijn onder andere enkele voorschriften opgenomen met betrekking tot de governance van ABN AMRO gedurende de transitieperiode, om de continuïteit, behoud van kennis en specifiek aanwezige deskundigheid te waarborgen.

DNB waakt over de naleving van alle voorschriften in de verklaringen van geen bezwaar, en keurt de stappen in het opsplitsingsproces van ABN AMRO alleen goed als deze prudent zijn en er geen situatie ontstaat waartegen de Wet op het financieel toezicht zich zou verzetten. Op basis van de mij beschikbare informatie is mij tot nu toe niet gebleken dat daarvan sprake is.


XNoot
1

 NRC, 2 februari 2008 NRC, 31 januari 2008: «Onverwacht meer banen weg bij ABN».

XNoot
2

 Fs/2007/00664/dim.

Naar boven