Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2672

Vragen van het lid Ten Hoopen (CDA) aan de minister van Economische Zaken over celstraf en bestuursverboden voor leidinggevenden van een kartel. (Ingezonden 14 juni 2007)

1

Kent u het bericht «Van der Hoeven: geen cel na kartelboete»?1

2

Klopt het dat in het laatste debat over de Mededingingswet de toezegging aan een Kamermeerderheid is gedaan om celstraffen en bestuursverboden te introduceren voor managers die het kartelverbod overtreden?

3

Deelt u de analyse dat persoonlijke sancties in de vorm van celstraffen en bestuursverboden een sterke afschrikwekkende werking kunnen hebben, zoals blijkt in de Verenigde Staten?

4

Ben u bereid om deze toezegging na te komen en voor 1 oktober 2007 een nieuw wetsvoorstel tot wijziging van de Mededingingswet in te dienen?

Antwoord

Antwoord van minister Van der Hoeven (Economische Zaken). (Ontvangen 14 september 2007)

1

Ja.

2

Mijn voorganger, de heer Wijn, heeft in het laatste debat over de Mededingingswet d.d. 29 augustus 2006 toegezegd zich daarvoor in te zetten maar gaf daarbij aan dat goed gekeken moest worden naar de wetsystematiek en naar de praktische uitvoering van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke regimes naast elkaar.

3 en 4

Ja, daarom heb ik besloten om de bestuursrechtelijke handhaving van de Mededingingswet aan te vullen met een nader uit te werken mogelijkheid van strafrechtelijke sanctionering, waarbij de NMa zaken kan aanbrengen bij het OM. De aanvullende werking van het strafrecht zie ik daarbij met name op het vlak van de sanctionering van leidinggevenden (natuurlijke personen), aangezien de NMa reeds doeltreffende sancties aan ondernemingen kan opleggen. De komende maanden zal samen met het Ministerie van Justitie een daartoe strekkend wetsvoorstel worden uitgewerkt. De indiening van dat voorstel zal niet voor 1 oktober 2007 plaatsvinden.


XNoot
1

 ANP, 12 juni 2007.

Naar boven