Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1032

Vragen van het lid Joldersma (CDA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over Saudi-Arabische studenten die in Nederland medicijnen komen studeren. (Ingezonden 23 februari 2007)

1

Klopt het bericht dat 560 studenten uit Saudi-Arabië in Nederland medicijnen komen studeren?1

2

Op welke wijze wordt onderwijscapaciteit voor deze buitenlandse studenten vrijgemaakt? Deelt u de opvatting dat het inzetten van capaciteit voor deze buitenlandse studenten niet ten koste mag gaan van de capaciteit voor Nederlandse medicijnen studenten?

3

Hoe verhoudt de studie medicijnen van buitenlandse studenten in Nederland zich tot het hanteren van een numerus fixus voor deze studie in Nederland?

4

Hoe gaat u ervoor zorg dragen dat Nederlandse studenten die graag medicijnen willen studeren dat ook daadwerkelijk kunnen doen?

Antwoord

Antwoord van minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (Ontvangen 20 maart 2007)

1

Dit bericht is juist. De universiteiten van Maastricht en Groningen hebben met de Saudi-Arabische overheid een kennisexportovereenkomst gesloten, die inhoudt dat jaarlijks gedurende zeven jaar elk van de genoemde universiteiten 40 Saudi-Arabische studenten zal opleiden op basis van contractonderwijs.

2

Ik deel de opvatting dat het inzetten van capaciteit voor deze studenten niet ten koste mag gaan van de capaciteit voor reguliere studenten geneeskunde. De Saudi-Arabische studenten die in Nederland studeren maken dan ook geen deel uit van de reguliere initiële geneeskundeopleiding. De betreffende universiteiten hebben ervoor gekozen dit traject te gieten in de vorm van contractonderwijs, dat kan worden verzorgd buiten het reguliere onderwijs. Zij berekenen de integrale kostprijs door aan de contractspartner. De aldus verkregen middelen strekken tot bekostiging van de voorzieningen die naar het oordeel van de instellingen voor deze opvang noodzakelijk zijn. De voorzieningen zullen naar verwachting liggen in de personele en infrastructurele sfeer. Ook zal het wellicht nodig zijn aanvullende capaciteit bij perifere ziekenhuizen in de regio te kopen. Een en ander staat ter beslissing van de betrokken universiteit.

De Saudi-Arabische studenten die in Nederland studeren volgen dus geen onderwijs via het reguliere initiële traject geneeskunde en gaan niet ten koste van de ruimte voor 2850 studenten die op basis van ramingen voor de reguliere studenten geneeskunde is gereserveerd. De opleiding wordt niet door de Nederlandse overheid bekostigd. Er is hier sprake van een vorm van in Nederland plaatsvindende kennisexport via een apart arrangement dat buiten het reguliere onderwijstraject om in de vorm van contractonderwijs wordt gegeven.

3

De numerus fixus is van toepassing op kandidaten die in de reguliere bacheloropleiding instromen. De Saudi-Arabische studenten volgen niet die bacheloropleiding. Dit heeft dan ook geen gevolgen voor de numerus fixus. De beoordeling van het aantal kandidaten dat nodig is om via de reguliere weg in de nationale zorgbehoefte te voorzien, geschiedt door de minister van VWS op geleide van het capaciteitsorgaan voor de medische en tandheelkundige vervolgopleidingen. Daar wordt het aantal opleidingsplaatsen op afgestemd. Op dit moment zijn dat jaarlijks 2850 reguliere geneeskundestudenten. De Nederlandse overheid voorziet tot dat maximum in de bekostiging. Hierbij zij overigens nog aangetekend dat het aantal instromers in de reguliere opleiding geneeskunde de afgelopen tien jaar vrijwel is verdubbeld.

4

Zoals in het antwoord op de vorige vraag al is aangegeven is de Nederlandse overheid bereid de opleiding van reguliere kandidaten geneeskunde te bekostigen tot het maximum van het aantal dat nodig is om in de nationale zorgbehoefte te voorzien. Omdat het aantal aanmelders voor de bacheloropleiding geneeskunde de geraamde behoefte (en daarmee het maximum) jaarlijks met meer dan duizend studenten overstijgt zal niet iedere gekwalificeerde gegadigde tot die opleiding kunnen worden toegelaten.


XNoot
1

 o.a. Podiumpagina Trouw, 6 februari 2007 en De Pers, 8 februari 2007.

Naar boven