Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1147

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over kernwapens in Nederland. (Ingezonden 14 februari 2005)

1

Is het waar dat de Nederlandse regering in de jaren vijftig bilateraal één of meerdere kernwapenverdragen met de Verenigde Staten heeft afgesloten?1 Zo neen, wat zijn dan de feiten? Zo ja, wat is de inhoud van deze verdragen? Wat is de geldigheidsduur van deze verdragen?

2

Is het waar dat de Nederlandse regering in 1978 een technische overeenkomst met de Amerikaanse luchtmacht heeft gesloten over nucleaire zaken?2 Zo neen, wat zijn dan de feiten? Zo ja, wat is de inhoud van deze overeenkomst? Is deze technische overeenkomst uit 1978 een uitwerking van de eerder afgesloten bilaterale verdragen of is het een op zichzelf staande overeenkomst? Kunt u uw antwoord toelichten?

3

Is het waar dat de Nederlandse regering een nucleair verdrag met de Verenigde Staten heeft afgesloten onder de naam «Toy Chest»?3 Zo neen, wat zijn dan de feiten? Zo ja, wat is de inhoud van dit verdrag? Wat is de geldigheidsduur van dit verdrag?

4

Op basis van welke overeenkomst zijn de Amerikaanse onderdelen 752 MUNSS en 703 MUNSS in Volkel actief?4 Wat is de inhoud van deze overeenkomst? Wat is de geldigheidsduur van deze overeenkomst?

5

Is het waar dat op de schietterreinen Noordvaarder (Terschelling) en Vliehors (Vlieland) «Nuclear Strike»-trainingen kunnen worden gehouden?5 Kunt u aangeven welke Nuclear Strike-trainingen op de Noordvaarder hebben plaatsgevonden en hoe vaak daar tot de sluiting met dummy's/kernwapens is geoefend? Kunt u aangeven welke Nuclear Strike-trainingen op de Vliehors hebben plaatsgevonden tot nu toe, of er nog meer van dergelijke trainingen gepland zijn en hoe vaak daar tot nu toe met dummy's/kernwapens is geoefend? Is het waar dat ook Amerikaanse piloten op Noordvaarder en Vliehors oefenen? Zo ja, kunt u de Kamer een overzicht geven van deze oefeningen tot nu toe?

6

Is het waar dat op de Luchtmachtbasis Volkel atoombunkers zijn gebouwd met een capaciteit van 44 kernkoppen? Zo neen, wat zijn dan de feiten?6 Zijn er ooit zoveel kernkoppen in Volkel opgeslagen geweest? Zo ja, gedurende welke periode?

7

Bent u bereid de overeenkomsten op basis waarvan deze kernkoppen op Volkel zijn gestationeerd openbaar te maken? Zo neen, waarom niet?

8

Kunt u aangeven wat de juridische positie is van de Nederlandse Staat als ondertekenaar van het VN Non-Proliferatieverdrag (NPV) als het gaat om 1. het «hosten» van Amerikaanse militairen op Nederlands grondgebied met als doel een kernwapentaak uit te kunnen oefenen, 2. het stationeren van Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied en 3. het faciliteren van trainingen op Nederlands doelgebied met als doel een kernwapentaak uit te kunnen oefenen? Deelt u de mening dat bovengenoemde kernwapenverdragen en technische overeenkomsten tussen Nederland en de Verenigde Staten een overtreding zijn van (de geest van) het NPV, waar de Nederlandse Staat zich verplicht stelde «not to receive the transfer ... of nuclear weapons or other nuclear explosive devices directly, or indirectly...»?7 Zo neen, waarom niet en kunt u dit inhoudelijk toelichten?

9

Bent u bereid het NPV en de geest van het NPV na te leven en alle kernwapens uit Nederland te laten verwijderen en ook geen toestemming meer te geven voor oefeningen op Nederlands grondgebied die dienen om geoefend te zijn in het uitvoeren van een kernwapentaak? Zo neen, waarom niet?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Timmermans en Koenders (beiden PvdA), ingezonden 11 februari 2005, (vraagnummer 2040508310) en van het lid Karimi (GroenLinks), eveneens ingezonden 11 februari 2005, (vraagnummer 2040508320).

Antwoord

Antwoord van minister Bot (Buitenlandse Zaken) en van minister Kamp (Defensie). (Ontvangen 11 maart 2005)

1, 2, 3, 4 en 7

Om redenen van staatsbelang kan niet worden ingegaan op eventuele bilaterale of multilaterale overeenkomsten die verband houden met de kernwapentaak van Nederland in het kader van de bondgenootschappelijke verdediging.

5

Zoals u bekend heeft Nederland een kernwapentaak. Met de uitvoering van deze taak is één squadron belast. Over eventuele trainingen en oefeningen die samenhangen met deze taak worden geen mededelingen gedaan.

6

Over aantallen en locaties van in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens kunnen op grond van bondgenootschappelijke afspraken geen mededelingen worden gedaan.

8 en 9

De kernwapentaken van de NAVO waren ten tijde van de onderhandelingen over en inwerkingtreding van het NPV reeds van kracht en werden geaccepteerd. Zij waren en zijn volledig in overeenstemming met het NPV. Er is immers geen sprake van overdracht van nucleaire wapens of de controle over deze wapens.


XNoot
1

U.S. nuclear weapons in Europe, a review of Post-Cold War Policy force levels, and war planning. Natural Resources Defense Council, Hans M. Kristensen. Februari 2005. Zie blz. 12.

XNoot
2

Idem, zie blz. 13.

XNoot
3

Idem, blz. 13. Zie ook William H. Arkin, Code Names: Deciphering U.S. Miltary Plans, Programs, and Operations in the 9/11 World (Hanover, New Hampshire: Steerforth Press, 2005), pp. 458, 515, 592, 531.

XNoot
4

U.S. nuclear weapons in Europe, a review of Post-Cold War Policy force levels, and war planning. Natural Resources Defense Council, Hans M. Kristensen. Februari 2005. Zie blz. 63.

XNoot
5

Idem, zie blz. 42.

XNoot
6

Idem, zie Appendix A.

XNoot
7

Idem. zie blz. 71. T.a.p. «Arm control and Disarmament Agreements» (Washington, D.C.: ACDA, 1990), p. 99.

Naar boven