Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1674

Vragen van het lid De Wit (SP) aan de staatssecretarissen van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de explosie en brand in het Catshuis. (Ingezonden 18 mei 2004)

1

Wilt u beschrijven welke werkzaamheden, voorafgaand aan de explosie en brand in het Catshuis op zaterdag 15 mei 2004, werden uitgevoerd en door wie? Met welke arbeidsmiddelen en stoffen werd gewerkt? Waren daarbij ook organische oplosmiddelen? Welke? Wat was de ontstekingsbron?1

2

Wie heeft, indien bij de werkzaamheden organische oplosmiddelen betrokken waren, daartoe opdracht gegeven?

3

Hadden de opdrachtgever en de werkgever een veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld? Voorzag dit plan in beschermingsmaatregelen, voor wat betreft het werken met organische oplosmiddelen en explosiegevaar?

4

Waren de opdrachtgever en de werkgever bekend met art. 4.62b van het Arbeidsomstandighedenbesluit (vervanging van oplosmiddelen) en art 4.41a van de Arbeidsomstandighedenregeling (verbod op binnenshuis werken met oplosmiddelen)? Zo ja, waarom hebben zij daarnaar niet gehandeld? Zo neen, waarom niet?

5

Is u bekend wat de oorzaak is van de explosie en de brand? Wilt u de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk hierover informeren?

Antwoord

Antwoord van minister Dekker (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer), mede namens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (Ontvangen 3 juni 2004)

1 t/m 5

Voorafgaand aan de explosie en de daarop volgende brand werden in het Catshuis schilderwerkzaamheden aan een of meerdere vloeren uitgevoerd door werknemers van De Goede Schilders BV. In welk stadium de werkzaamheden op het moment van de dramatische gebeurtenissen waren is mij niet bekend, noch welke arbeidsmiddelen en stoffen op dat moment op het werk aanwezig waren en wat de ontstekingsbron is geweest. Het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak en de toedracht van de hiervoor genoemde gebeurtenissen is nog in volle gang. Ik zal u uiteraard zo spoedig mogelijk nader informeren.


XNoot
1

De Volkskrant, 17 mei jl.

Naar boven