Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

205

Vragen van het lid Visser-van Doorn (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (Van der Ploeg) in aanvulling op vragen over hetzelfde onderwerp van het lid Van Bommel (SP) over de illegale sloop van het Rijksmonument Klooster Vlodrop. (Ingezonden 21 september 2001)

1

Weet u van de aangifte die gedaan is bij de politie door de Rijks Monumentenzorg en de gemeente Roerdalen vanwege het slopen van een deel van het Sankt Ludwig-klooster door leden van de Maharashi-organisatie?1

2

Heeft u kennis genomen van het onderzoek dat is ingesteld naar de schade? Wat is de uitkomst van dat onderzoek?

3

Bent u bereid op korte termijn nog andere stappen te ondernemen tegen verdere illegale sloop dan de bepaalde dwangsom? Zo ja, welke stappen? Zo neen, waarom niet?

4

Op welke termijn kunt u duidelijkheid verschaffen over de vraag wie de kosten van het herstel zal moeten dragen?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Van der Ploeg (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). (Ontvangen 5 november 2001), zie ook Aanhangsel Handelingen nr. 98, vergaderjaar 2001–2002

1

Ja. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft op 14 september 2001 namens mij aangifte gedaan. Teneinde deze zaak nadrukkelijk onder de aandacht van de Officier van Justitie te brengen, is tevens telefonisch contact opgenomen met het Openbaar Ministerie.

2

Dit onderzoek behelst een eerste, vluchtige inventarisatie van de schade door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de gemeente. Een uitgebreid onderzoek zal door c.q. op last van de gemeente Roerdalen moeten plaatsvinden, in het kader van een heroverweging van de beslissing op de bezwaren tegen de sloopvergunning. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van de expertise bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

3

De dwangsom waarover in deze vraag gesproken wordt, is opgelegd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen. In vervolg op de in vraag 1 genoemde aangifte, heb ik het gemeentebestuur van Roerdalen verzocht om de eigenaar van het St.-Ludwig klooster met behulp van bestuursdwang te bewegen de aangerichte schade te (doen) herstellen. Het gemeentebestuur heeft mij er mondeling van in kennis gesteld dat het de eigenaar verder zal gelasten om voor de hele korte termijn maatregelen te treffen om verder verval van het gebouw te voorkomen.

4

Over de termijn kan ik geen uitspraken doen. Uiteindelijk is alleen de rechter bevoegd om te oordelen over de vraag wie verantwoordelijk is voor de schade aan het klooster. Naar het zich laat aanzien heeft Stichting MERU (Maharishi European Research University), de eigenaar van het complex, opdracht gegeven tot het starten van de sloopwerkzaamheden. In dat geval zal, indien de gemeente besluit tot toepassing van bestuursdwang, de stichting worden aangesproken voor vergoeding van de kosten die met het herstel van het monument gemoeid zijn.


XNoot
1

Nederlands Dagblad, 14 september jl.

Naar boven