Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1166

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de staatssecretaris van Defensie, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken over leveranties van F-16's aan de Verenigde Arabische Emiraten. (Ingezonden 4 april 2000)

1

Kent u het bericht «Dutch Offer the U.A.E. 20 Used F-16A/Bs»?1

2

Vinden er onderhandelingen plaats met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de verkoop van Nederlandse F-16's? Zo ja, kunt u toelichten over hoeveel F-16's het gaat en in welk stadium de onderhandelingen zich bevinden?

3

Is het waar dat er binnenkort afgevaardigden van het ministerie van Defensie een bezoek zullen brengen aan de VAE of kort geleden hebben gebracht? Zo ja, was het doel van dit bezoek om verder te onderhandelen over deze transactie? Zo nee, wat is of was dan het doel van dit bezoek?

4

Hebben militaire autoriteiten in Dubai gevraagd om medewerkers van de Nederlandse luchtmacht om de training en de omscholing van het personeel te begeleiden bij deze eventuele aankoop? Zo ja, bent u van plan Nederlandse militairen naar de VAE te sturen?2

5

Nemen de Verenigde Arabische Emiraten niet deel aan het Verenigde Naties wapenregister? Zo ja, op welke wijze zal dit meegenomen worden in de uiteindelijke beslissing te leveren aan dit land, gezien de recentelijke invoering van de toetsing aan het VN-wapenregister als onderdeel van criterium 6 in het Nederlands wapenexportbeleid?

6

Geeft Amnesty International aan dat er in de VAE frequent schendingen van mensenrechten voorkomen? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

7

Is de VAE in een instabiele regio, c.q. spanningsgebied gelegen? Zo nee, waarop baseert u die mening? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlandse wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

8

Deelt u de mening dat er in de VAE geen sprake is van democratie? Is het oprichten van vakbonden en politieke partijen er verboden? Vinden er geen verkiezingen plaats? Zijn allerlei grondrechten beknot (geen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering, gebrekkige rechtspraak)? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

Mededeling

Mededeling van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). (Ontvangen 26 april 2000)

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier uwer Kamer, d.d. 4 april 2000, waarbij gevoegd waren de door het lid Van Bommel overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij u ingediende vragen, moge ik te uwer kennis brengen dat over de beantwoording nog nader interdepartementaal overleg zal plaatsvinden. Het ligt in mijn voornemen u op zo kort mogelijke termijn in het bezit te stellen van mijn antwoord.


XNoot
1

Defense News 20 maart jl.

XNoot
2

AD 10 januari jl.

* I.v.m. wijziging in adressering.

Naar boven