Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1205

Vragen van het lid Sipkes (GroenLinks) over mogelijke levering van wapens aan Bahrein. (Ingezonden 24 april 1997)

1

Hebt u ingestemd met de levering van 35-overtollige M-113 Commando- en Verkenningsvoertuigen, reserveonderdelen en munitie aan Bahrein?1

2

Zo ja, hoe hebt u de wapenexportcriteria toegepast, met name de criteria aangaande mensenrechten en spanningsgebieden?

Antwoord

Antwoord van minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken). (Ontvangen 15 mei 1997)

1 en 2

De Staatssecretaris van Defensie heeft de Kamer op 27 januari jl. bij brief aan de Voorzitter geïnformeerd over de aangelegenheid en daarbij verzocht, de inhoud van die brief als vertrouwelijk te beschouwen. Blijkens schriftelijke mededeling van de griffier van de vaste commissie voor Defensie, d.d. 6 maart jl., is bedoelde brief voor kennisgeving aangenomen.

Gezien het duidelijke verband tussen de vertrouwelijke brief van de Staatssecretaris enerzijds en het in de voetnoot bij deze vragen genoemde persartikel anderzijds, is de Regering van oordeel dat in dit geval inhoudelijke beantwoording van de gestelde vragen op gespannen voet zou staan met de door de Staatssecretaris bedongen vertrouwelijkheid.

Dit laat overigens onverlet dat de Regering bereid is, toelichting te geven op en verantwoording af te leggen over de toetsing van wapenexportaanvragen aan de criteria van het wapenexportbeleid. De Regering is bereid, desgewenst in vertrouwelijk mondeling overleg nader in te gaan op de door het lid Sipkes gestelde vragen.

Op deze plaats wil de Regering dan ook volstaan met de algemene constatering dat op grond van toetsing aan de criteria van het wapenexportbeleid, Bahrein in beginsel kan worden aangemerkt als een aanvaardbare bestemming. Vanzelfsprekend worden vergunningaanvragen, zoals altijd, van geval tot geval beoordeeld, waarbij ook de aard van de te leveren goederen en hun eindgebruik worden meegewogen.


XNoot
1

Onze Wereld, mei 1997.

Naar boven