Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1133

Vragen van het lid Hendriks (Hendriks) over de landsadvocaat. (Ingezonden 19 april 1996)

1

Deelt u de mening, dat de landsadvocaat het belang van de Staat schaadt als hij in een procedure zich op een standpunt stelt dat in strijd is met het geldend recht, zulks gelet op de verplichting van de staat tot handhaving van het geldend recht?

2

Bent u van mening dat de landsadvocaat het belang van zijn cliënt boven het openbaar belang mag stellen?

3

Dient een rechter, een door de landsadvocaat in een procedure ingenomen standpunt, dat in strijd is met het geldend recht, af te wijzen aangezien de staat het geldend recht dient te handhaven en het algemeen belang te dienen?

Antwoord

Antwoord van minister Sorgdrager (Justitie). (Ontvangen 14 mei 1996)

1

Of de landsadvocaat het belang van de Staat – als handhaver van het geldend recht – schaadt indien de landsadvocaat in een concrete zaak een standpunt inneemt dat in strijd is met het geldend recht, zal naar mijn mening uiteindelijk moeten worden beoordeeld door de rechter die over de desbetreffende zaak oordeelt. De landsadvocaat zal overigens naar mijn mening nimmer beogen een standpunt in te nemen dat in strijd is met het geldend recht.

2

In het geval de landsadvocaat de Staat der Nederlanden vertegenwoordigt, zal het belang van zijn cliënt samenvallen met het openbaar belang. Van het dienen van een tegenstrijdig belang is dan geen sprake. Daarbij zal de landsadvocaat veelal het recht interpreteren zoals dit door de Staat der Nederlanden is beoogd. In de ogen van de wederpartij kan dit echter onder omstandigheden de schijn hebben van strijd met het geldend recht. Of het standpunt van de landsadvocaat daadwerkelijk in strijd is met het recht staat – nogmaals – ter ultieme beoordeling aan de rechter.

3

De rechter zal naar mijn oprechte overtuiging altijd een standpunt dat in strijd is met het geldend recht afwijzen, ongeacht de status van de procespartij die dit standpunt inneemt.

Naar boven