Wijziging Circulaire particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus

Circulaire aan:

- de korpschefs van de regionale politiekorpsen

- de leiding van particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus

Onderdeel: Dienst Bestuurszaken

Datum: 28 mei 2004

Kenmerk: 5273375/DBZ/04

Aard: Bekendmaking gewijzigde voorschriften/verzoek om medewerking

Geldig van: 28 mei 2004 tot 28 mei 2008

Onderwerp: uitvoering van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus

Voorliggende circulaire vormt een wijziging van enkele onderdelen van mijn Circulaire particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus van 16 maart 1999 (nr. 752511/DBZ/99, Stcrt. 1999, nr. 60). Deze wijzigingen betreffen de regels met betrekking tot de toestemming voor Event Security Officers en Event Security Officers in opleiding, om werkzaamheden te mogen verrichten op evenementen.

Circulaire

2. Toestemming

2.2 Bekwaamheid

Toestemming wordt slechts verleend als is voldaan aan de eisen van betrouwbaarheid en aan de in de regeling gestelde vakbekwaamheidseisen (artikelen 5, 7, 8, 9 en 10 van de regeling). Betrokkenen moeten kunnen aantonen in het bezit te zijn van de vereiste diploma's door het overleggen van (gewaarmerkte kopieën van) diploma's. De vakbekwaamheidseisen gelden voor personen die beveiligingswerkzaamheden verrichten en voor personen die te werk worden gesteld door een recherchebureau.

In en aantal uitzonderingsgevallen is het toegestaan om tijdelijk of voor onbepaalde tijd zonder diploma beveiligingswerkzaamheden te verrichten. Het betreft de volgende gevallen:

• de persoon voor wie toestemming wordt gevraagd is nog in opleiding en voldoet aan het bepaalde in artikel 5, tweede lid of artikel 28a van de regeling. Wanneer betrokkene de vereiste verklaringen van Ecabo kan overleggen kan toestemming worden verleend voor de duur van de praktijkopleiding (tot 1 januari 2003 maximaal 12 of 2 maanden, na 1 januari 2003 maximaal 12 maanden);

• de persoon voor wie toestemming wordt gevraagd is vrijgesteld van de opleidingseis op grond van het bepaalde in artikel 5, vijfde lid, van de regeling (leeftijd en ervaring);

• de persoon voor wie toestemming wordt gevraagd valt onder de overgangsregeling zoals opgenomen in artikel 26 van de regeling en is op grond daarvan geheel of tijdelijk vrijgesteld van de opleidingseis;

• aan de persoon voor wie toestemming wordt gevraagd is door de minister van Justitie ontheffing verleend van de opleidingseis. De ontheffing kan tijdelijk of voor onbepaalde tijd zijn verleend en is opgenomen in de vergunning (bijvoorbeeld bij horecaportiers) of in een aparte beslissing;

• de persoon voor wie toestemming wordt gevraagd is in het bezit van een SVPB/ECABO certificaat `Event Security Officer' en gaat beveiligingswerkzaamheden verrichten bij een evenement;

• de persoon voor wie toestemming wordt gevraagd is nog in opleiding voor het SVPB/ECABO certificaat `Event Security Officer' in de periode waarop de aanvraag betrekking heeft en gaat beveiligingswerkzaamheden verrichten bij een evenement. Wanneer betrokkene bewijs kan overleggen dat hij in opleiding is voor dit certificaat, kan toestemming worden verleend voor de duur van de praktijkopleiding (maximaal 12 maanden).

Wanneer betrokkene kan aantonen dat een van de hiervoor genoemde omstandigheden zich voordoet kan de korpschef - wanneer tevens is voldaan aan de betrouwbaarheidseisen - toestemming verlenen.

2.2.1. Event Security Officer

In deze circulaire wordt verstaan onder een evenement:

- een publiek toegankelijke gebeurtenis,

- welke een tijdelijk en incidenteel karakter heeft,

- en plaats vindt op een vooraf bekende, afgebakende locatie,

- en waarvoor de betrokken gemeente op grond van de APV een evenementenvergunning heeft verleend,

- dan wel plaatsvindt in een inrichting, waarop een milieuvergunning rust, op grond van artikel 8:1 van de Wet milieubeheer, en deze vergunning het organiseren van evenementen toelaat.

Voorbeelden van een evenement in de zin van de circulaire kunnen zijn: een feest, kermis, braderie, vertoning, voorstelling, sportevenement, herdenking, concert met (on)versterkte muziek of een manifestatie.

De opleiding `Event Security Officer' is bestemd voor personen die evenementenbeveiliging verrichten, waarbij hij of zij:

• dit werk als nevenbetrekking uitoefent;

• in kortlopende projecten werkt;

• te maken heeft met seizoensinvloeden, avond- en weekendwerk en werk op feestdagen.

Voor personen die evenementenbeveiliging als hoofdfunctie uitoefenen is de reguliere opleiding Beveiliger, met aparte modules voor Evenementenbeveiliging, de vereiste opleiding. Criterium voor de aanmelding voor theorie- en praktijkexamenonderdelen van de opleiding `Event Security Officer', is of de kandidaat werkzaam is bij een beveiligingsbedrijf dat over een vergunning van het Ministerie van Justitie beschikt.

3. Legitimatiebewijzen

3.1 Uitvoering

Het legitimatiebewijs, bedoeld in artikel 13, eerste lid, van de regeling, waarvan het model is vastgelegd in bijlage 2 bij de regeling, is uitgevoerd in de kleuren grijs, blauw, groen (geldig tot 1 januari 2003) of geel. Daarnaast bestaat er een legitimatiebewijs voor buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze opsporingsambtenaren dienen het legitimatiebewijs bij zich te dragen voor zover zij behoren tot een particuliere beveiligingsorganisatie die door de Minister van Justitie is aangewezen als een categorie of eenheid als bedoeld in artikel 142, eerste lid, onder b, van het Wetboek van Strafvordering.

Het grijze legitimatiebewijs wordt verstrekt aan de beveiligingsbeambten die in het bezit zijn van het diploma, als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van genoemde regeling en aan beveiligingsbeambten in opleiding als bedoeld in artikel 5, tweede lid, waarbij aangetekend moet worden dat aan de laatste categorie voor maximaal 12 maanden een grijs legitimatiebewijs kan worden verstrekt en waarbij op dit legitimatiebewijs wordt vermeld dat de betreffende beveiligingsbeambte een praktijkopleiding als bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de regeling volgt.

Het blauwe legitimatiebewijs is bestemd voor personen die op het legitimatiebewijs omschreven beveiligingswerkzaamheden mogen verrichten voor een organisatie met een beperkte vergunning, dan wel organisaties ten aanzien waarvan het gebruik van blauwe legitimatiebewijzen in de vergunning is voorgeschreven. Daarnaast wordt het blauwe legitimatiebewijs verstrekt aan Event Security Officers die in het bezit zijn van het SVPB/

ECABO certificaat. Op het legitimatiebewijs van een Event Security Officer moet de beperking voor wat betreft de uit te voeren werkzaamheden (art. 13, derde lid, van de regeling) vermeld staan, door onder het kopje `Beperking (art. 13, lid 3 Rpbor)' de volgende tekst op te nemen: `Uitsluitend werkzaam als Event Security Officer”.

Het blauwe legitimatiebewijs kan eveneens verstrekt worden aan Event Security Officers in opleiding, als bedoeld in onderdeel 2.2 van de circulaire, waarbij aangetekend moet worden dat aan hen voor maximaal 12 maanden een blauw legitimatiebewijs kan worden verstrekt. Op dit legitimatiebewijs wordt onder het kopje `Beperking (art. 13, lid 3 Rpbor)' de volgende tekst opgenomen: `Uitsluitend werkzaam als Event Security Officer i.o.'

De bepaling met betrekking tot het groene legitimatiebewijs als bedoeld in artikel 5, derde lid, van de regeling blijft van kracht tot 1 januari 2003. Dit legitimatiebewijs is bestemd voor beveiligingsmedewerkers die nog in opleiding zijn en gedurende een periode van 2 of 12 maanden beveiligingswerkzaamheden mogen verrichten.

Het gele legitimatiebewijs is bestemd voor personen die recherchewerkzaamheden mogen verrichten en in het bezit zijn van een diploma als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de regeling en voor personen die in opleiding zijn om recherchewerkzaamheden te mogen verrichten zoals bedoeld in artikel 10, tweede lid, van de regeling.

Het legitimatiebewijs voor buitengewoon opsporingsambtenaren, zoals door mij vastgesteld op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar, is bestemd voor een buitengewoon opsporingsambtenaar die behoort tot een particuliere beveiligingsorganisatie of onderdeel daarvan, door mij aangewezen als een categorie of eenheid als bedoeld in artikel 142, eerste lid, onder b, van het Wetboek van Strafvordering.

3.3 Geldigheidsduur

Bij het invullen van de datum waarop de geldigheid van het bewijs verstrijkt dient met het volgende rekening te worden gehouden:

a. Het grijze legitimatiebewijs is na datum van de afgifte maximaal 3 jaar geldig, voor beveiligingsbeambten in opleiding is dit maximaal 1 jaar.

b. Het blauwe legitimatiebewijs is na datum van de afgifte maximaal 3 jaar geldig, voor Event Security Officers in opleiding is dit maximaal 1 jaar.

c. Het gele legitimatiebewijs is na datum van de afgifte maximaal 3 jaar geldig, voor particulier rechercheurs in opleiding is dit maximaal 1 jaar.

d. Het groene legitimatiebewijs is na de afgifte:

- maximaal 12 of 2 maanden geldig wanneer artikel 28a van de regeling van toepassing is.

Het grijze legitimatiebewijs voor beveiligingsbeambten, die praktijkervaring op moeten doen voor de opleiding Beveiliger, wordt slechts voor een eenmalige duur van 12 maanden verstrekt na het inleveren van een gewaarmerkte verklaring van Ecabo bij de korpschef. Hetzelfde geldt voor het gele legitimatiebewijs voor particulier rechercheurs in opleiding. Na 1 januari 2003 wordt geen groen legitimatiebewijs meer afgegeven. Met ingang van die datum is het groene legitimatiebewijs vervallen.

Den Haag, 28 mei 2004.
De Minister van Justitie,J.P.H. Donner.

Naar boven