Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over overlast en criminaliteit in steden, te weten :

- de motie-Wilders over het versterken van de politiemacht in probleemwijken (28684, nr. 70);

- de motie-Wilders over maatregelen die ertoe leiden dat de strafmaat voor straatterreur wordt verhoogd (28684, nr. 71);

- de motie-Wilders over het ontnemen van de verblijfsvergunning of de Nederlandse nationaliteit van straatcriminelen bij recidive van lichte vergrijpen, na het plegen van een geweldsmisdrijf of een verblijf in een heropvoedingskamp (28684, nr. 72);

- de motie-Sterk c.s. over voorstellen voor een verplichtende vorm van opvoedingsondersteuning (28684, nr. 73);

- de motie-Sterk over het beschikbaar stellen van gelden aan 100.000-plus- en GSB-gemeenten voor het aanpakken van overlast door jongeren (28684, nr. 74);

- de motie-Dittrich over modernisering van de artikelen in titel VII van het Wetboek van Strafvordering (28684, nr. 75);

- de motie-Van Schijndel c.s. over een bevoegdheid voor de burgemeester om een bijzondere gedragsaanwijzing te geven (28684, nr. 76);

- de motie-Kalsbeek/Dittrich over maatregelen die het mogelijk maken ouders in een eerder stadium tot aanvaarding van opvoedingsondersteuning te brengen (28684, nr. 77).

(Zie vergadering van 15 februari 2006.)

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Kalsbeek stel ik voor, haar motie (28684, nr. 77) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van Schijndel (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie hecht eraan, bij de motie op stuk nr. 74 van het lid Sterk een stemverklaring af te leggen. Het dictum van de motie strekt ertoe, ook buiten de G4 gelden beschikbaar te stellen aan middelgrote steden en via diverse projecten overlast door groepen jongeren aan te pakken en hiervoor 5 mln. extra ter beschikking te stellen. Omdat het tegengaan van verloedering en overlast zeker ook in andere steden dan de G4 voor de VVD-fractie een absolute topprioriteit is en blijft, zal mijn fractie voor de motie stemmen. Het feit dat de motie geen specifieke dekking aangeeft, brengt mee dat de VVD-fractie haar verstaat als een opdracht aan de regering om binnen de begroting van het departement van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de benodigde gelden vrij te maken om de motie uit te voeren.

In stemming komt de motie-Wilders (28684, nr. 70).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, de SGP, de LPF en de Groep Nawijn voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Wilders (28684, nr. 71).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, de LPF en de Groep Nawijn voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Wilders (28684, nr. 72).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, de LPF en de Groep Nawijn voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sterk c.s. (28684, nr. 73).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Sterk (28684, nr. 74).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de Groep Nawijn voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich (28684, nr. 75).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de Groep Wilders, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Schijndel c.s. (28684, nr. 76).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de Groep Lazrak, de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Nawijn voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven