19de vergadering

Dinsdag 27 januari 2009

13.30 uur

Voorzitter: Timmerman-Buck

Tegenwoordig zijn 63 leden, te weten:

Asscher, Van de Beeten, Van den Berg, Biermans, Van Bijsterveld, De Boer, Böhler, Broekers-Knol, Doek, Dölle, Van Driel, Dupuis, Duthler, Eigeman, Engels, Essers, Franken, Goyert, De Graaf, Haubrich-Gooskens, Hendrikx, Hermans, Hillen, Ten Hoeve, Hofstra, Holdijk, Ten Horn, Janse de Jonge, Van Kappen, Klein Breteler, Kneppers-Heijnert, Koffeman, Kuiper, Laurier, Leijnse, Linthorst, Meindertsma, Meurs, Noten, Peters, Putters, Quik-Schuijt, Rehwinkel, Rosenthal, Russell, Schaap, Schuurman, Slager, Slagter-Roukema, Smaling, Swenker, Sylvester, Tan, Terpstra, Thissen, Timmerman-Buck, Vedder-Wubben, Vliegenthart, De Vries-Leggedoor, Werner, Westerveld, Willems en Yildirim,

en mevrouw Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en mevrouw Huizinga-Heringa, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Bemelmans-Videc, Van der Linden, De Vries, Elzinga en Kox, wegens verblijf buitenslands in verband met verplichtingen voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa;

Lagerwerf-Vergunst, Leunissen en Reuten, wegens verblijf buitenslands;

Meulenbelt, Huijbregts-Schiedon en Schouw, wegens ziekte.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Aan de orde is de herdenking van de heer Verburg. Ik verzoek de leden, te gaan staan.

Op 13 januari jongstleden is op 88-jarige leeftijd Rien Verburg overleden. Hij was lid van de Eerste Kamer van 1968 tot en met 1976 voor de Partij van de Arbeid. Rien Verburg werd in 1920 geboren in Middelburg. In 1947 studeerde hij na een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog af aan de Economische Hogeschool te Rotterdam. In 1996 zou hij op 75-jarige leeftijd zijn proefschrift verdedigen aan de Universiteit van Amsterdam, getiteld: "Zeeland 1940-1990, economische ontwikkeling in het licht van de ruimtelijke economie en de economische geografie". Het vormde de academische bekroning op een werkzaam leven dat voor een groot deel in dienst stond van zijn geliefde Zeeland. In deze provincie gold hij als een van de zogeheten "Deltaboys", de groep bestuurders die na de ramp de economische wederopbouw van Zeeland vorm gaf. Hij stond met name aan de wieg van de ontwikkelingen van het Sloegebied, waarin hij een belangrijk aandeel had. Rien Verburg was bijna 30 jaar lang directeur van het Economisch Technologisch Instituut voor Zeeland, van 1948 tot en met 1976. Vanaf 1968 combineerde hij deze functie met het Eerste Kamerlidmaatschap. Op 1 januari 1977 verruilde hij beide posities voor het lidmaatschap van de Raad van State, waar hij tot en met 1990 werkzaam zou zijn.

In deze Kamer was hij de fractiewoordvoerder op de terreinen economische zaken en landbouw en visserij en was hij ook, zij het kort, vicefractievoorzitter. Hij vervulde tevens het voorzitterschap van de vaste commissie voor Economische Zaken. Zijn maidenspeech betrof de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Hij toonde zich daarbij geïnteresseerd in achtergronden en samenhangen op verschillende terreinen, variërend van industrie- en sectorbeleid tot energie- en prijsbeleid. Puttend uit zijn ervaringen in zijn hoofdfunctie besprak hij ook het regionale beleid en toonde hij zich verheugd dat regionale economische politiek en het planologische beleid elkaar gingen naderen. Hij ontwaarde daarin een nieuwe lijn die uitzicht bood op een integrale, fundamentele aanpak van het regionaal beleid.Voorzitter

Zijn nevenfuncties waren verscheiden en betroffen zowel planologische als sociale kwesties. Hij vervulde vele commissariaten, publiceerde regelmatig, maar was bijvoorbeeld ook initiatiefnemer voor vijf oorlogsmonumenten op Walcheren. Rien Verburg werd voor de diensten die hij ons land heeft bewezen in 1971 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en in 1985 tot Commandeur, eveneens in deze orde. Toen hij in 1977 afscheid nam van deze Kamer typeerde de toenmalige voorzitter van de Eerste Kamer hem in zijn gelukwensen met de benoeming tot lid van de Raad van State als volgt: "De Raad van State krijgt er een zeer waardevol lid en een zeer aangenaam mens bij." Ik citeer aanvullend het overlijdensbericht: "Heel bijzonder, heel gewoon, gewoon een heel bijzondere man."

De Eerste Kamer is Rien Verburg dankbaar voor wie hij was en voor wat hij heeft bijgedragen aan onze samenleving. Moge dit een steun zijn voor zijn familie bij het verwerken van hun verdriet.

Ik verzoek de leden een moment stilte in acht te nemen.

De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het einde van deze editie.)

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat voorgenomen beslissingen omtrent enkele ter instemming aangeboden JBZ-besluiten tijdens deze vergadering in de zaal ter inzage gelegd worden, conform het voorstel van de commissie voor de JBZ-Raad. Als aan het einde van de vergadering geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer heeft besloten conform dit advies.

(De besluiten zijn als noot opgenomen aan het einde van deze editie.)1

Naar boven