Bekendmaking Ontwerp-peilbesluit Drooggemaakte Veender-en Lijkerpolder en Kaspolder te Kaag en Braassem

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland hebben op 5 april 2022 het ontwerp-peilbesluit voor de Drooggemaakte Veender- en Lijkerpolder en Kaspolder vastgesteld.

De Drooggemaakte Veender-en Lijkerpolder en Kaspolder zijn gelegen in de gemeente Kaag en Braassem, tussen de A4, de oostkant van de Kagerplassen en de lintbebouwing van Rijpwetering. Het peilvoorstel faciliteert de functies agrarisch grasland, (glas)tuinbouw en bebouwing zo goed mogelijk. In vier van de veertien peilvakken is er aanleiding om wijzigingen van het peil voor te stellen:

  • 1.

    In peilvak 3.43.1.2 word een hoger peil gehanteerd om voldoende waterdiepte te realiseren.

  • 2.

    In peilvak 3.43.1.8 wordt het peil in het peilbesluit gecorrigeerd naar aanleiding van een onjuist opgehangen peilschaal. In de praktijk blijft het peil hier ongewijzigd.

  • 3.

    In verband met klachten over hoge (grond)waterstanden in tuinen en bij huizen is het peil in peilvak 3.44.2.1B vlak na het instellen van het vorige peilbesluit met 10 cm verlaagd. Het huidige praktijkpeil wordt hier voortgezet.

  • 4.

    In peilvak 3.29.1.1 wordt een indexering (peilverlaging) van 1 cm per 2 jaar gestopt om bodemdaling te beperken.

Peilvak 3.44.2.1A bestaat uit drie gebieden met verschillende peilen. Voorgesteld wordt om hier drie aparte peilvakken van te maken, wat het in de praktijk al is. De gevoerde praktijkpeilen passen bij de functie bebouwing en worden daarom voortgezet.

Het ontwerp-peilbesluit ligt ter inzage van 1 juli 2022 tot en met 12 augustus 2022 en kan worden ingezien:

1. op het kantoor van Rijnland, Archimedesweg 1 te Leiden tijdens kantooruren;

2. vanaf 1 juli 2022 via de link aan de linkerzijde van deze bekendmaking.

Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode hun zienswijze over het ontwerp schriftelijk, mondeling of elektronisch naar voren brengen. Op verzoek kan de vermelding van persoonlijke gegevens achterwege worden gelaten. Ingediende zienswijzen worden beoordeeld en bezien wordt of deze aanleiding geven om het ontwerp-peilbesluit aan te passen. Vervolgens wordt het peilbesluit definitief vastgesteld.

Onder vermelding van kenmerk 22.048564 en onderwerp: ´zienswijze Drooggemaakte Veender- en Lijkerpolder en Kaspolder´ kan een zienswijze gestuurd worden naar:

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland, Postbus 156, 2300 AD te Leiden. Elektronische zienswijzen dienen gestuurd te worden naar post@rijnland.net.

Voor meer informatie over Rijnland, kijk op www.rijnland.net

Leiden, 30 juni 2022

Naar boven