Bekendmaking van voornemen tot overdracht c.q. ruiling van aan het waterschap toebehorende onroerende zaken aan de Garmingerstukken te Garminge en de Nolderweg te Linde

 

Het waterschap Drents Overijsselse Delta wil als transparante overheid dit voornemen publiceren, zodat derden daarvan kennis kunnen nemen. Het betreft de volgende percelen:  

  • 1.

    een tweetal percelen grond met een oppervlakte van 3.26.70 ha. aan de Garmingerstukken te Garminge, aan de Provincie Drenthe. De percelen zijn kadastraal bekend, gemeente Westerbork, sectie O, nummers 1059 en 1075 en is bijgevoegde tekening in rood aangegeven (bijlage 1).

  • 2.

    een perceel grond met een oppervlakte van 119 m2 aan de Nolderweg te Linde, aan de huidige gebruiker. Het perceel is kadastraal bekend gemeente Zuidwolde, sectie O, nummer 757 en is op bijgevoegde tekening in blauw en rood omcirkeld aangegeven (bijlage 2).

De overdracht van genoemde percelen wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde vrijwillige kavelruil.

De percelen onder 1.

Deze percelen worden ingebracht in de kavelruil ten behoeve van een ruiling met een perceel te Wapse, in eigendom van de Provincie Drenthe, kadastraal bekend: gemeente Diever, sectie H, nummer 464. Met deze ruiling wordt het mogelijk om publieke en maatschappelijke belangen te bereiken die enkel door een overheidslichaam kunnen en mogen worden uitgevoerd. De percelen worden niet overgedragen met een commercieel belang. De gronden worden ingezet en gebruikt ten behoeve van de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), de realisatie van wateropgaven ten gevolge van de klimaatverandering in het kader van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en het realiseren van natuurdoelstellingen in het kader van (Europese) Kaderrichtlijn Water (KRW). De Provincie en het waterschap hebben de wettelijke opdracht om deze doelstellingen te realiseren en deze percelen zullen ter bereiking van die doelen worden aangewend.

Het waterschap is van mening dat de overdracht van de percelen onder 1. een publiek- en maatschappelijk belang dient die het waterschap alleen in samenwerking met de Provincie kan bereiken. Om die reden is het waterschap van mening dat niet iedere potentieel gegadigde in aanmerking moet kunnen komen voor de verkrijging van die percelen en dat het waterschap gerechtigd is de grond aan de Provincie Drenthe over te dragen.

Het perceel onder 2.

Dit perceel wordt ingebracht in een kavelruil tegen een ruiling van een perceel in eigendom van genoemde gebruiker onder 2., kadastraal bekend: gemeente Zuidwolde, sectie O, nummer 832, welk perceel het waterschap reeds gebruikt. Deze percelen zijn door een verzuim in het verleden niet aan elkaar overgedragen in een transactie ten behoeve van de realisatie van de tunnel onder de N48 nabij Nolde, gemeente De Wolden en de realisatie van een ecologische verbindingszone Reest naar de bossen van Hollandscheveld. Het feitelijk gebruik van de percelen berust al sinds de realisatie van de bovengenoemde werkzaamheden bij de gebruiker en het waterschap.

Het waterschap is van mening dat het waterschap en de gebruiker de enige gegadigden zijn om de percelen te verkrijgen en het waterschap is van mening dat hiermee enkel het verzuim uit het verleden wordt rechtgezet. Met deze grondruil wordt de juridische situatie in overeenstemming met de feitelijke situatie gebracht.

Door deze voorgenomen transacties te publiceren en derden daarmee op de hoogte te stellen, beoogd het waterschap open en transparant te handelen. Indien u van mening bent dat u, net als de provincie Drenthe en of de gebruiker onder 2., ook een serieuze gegadigde bent voor de verkrijging van de genoemde percelen, dan wordt u verzocht om dit schriftelijk en voorzien van een motivering aan het waterschap kenbaar te maken. Uw verzoek dient u uiterlijk op 25 juli 2022 per mail kenbaar te maken via grondzaken@wdodelta.nl

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Henk Haveman, adviseur grondzaken, email: henkhaveman@wdodelta.nl

 

Naar boven