Provincie Zeeland – Kennisgeving publicatie projectplan Waterwet dijkversterking Hansweert, bestemmingsplan dijkversterking Reimerswaal, bestemmingsplan dijkversterking Kapelle, vergunning Wet Natuurbescherming en Milieueffectrapportage dijkversterking Hansweert inclusief Nota van zienswijzen en bijbehorende stukken.

Onderwerp

Bij de laatste beoordeling op veiligheid is de primaire waterkering bij Hansweert-Willem Annapolder (tussen dijkpaal 244,5: het sluizencomplex Hansweert, en dijkpaal 290: de Kapellebank) afgekeurd. Om de waterkering weer aan de veiligheidsnormen te laten voldoen zijn over een lengte van 5150 meter maatregelen nodig. Het doel is om uiterlijk in 2028 een veilige waterkering te realiseren die voldoet aan de nieuwe normering, passend in de omgeving.

Gecoördineerde procedure

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben op 5 juli 2018 besloten op dit project artikel 5.8 van de Waterwet van toepassing te verklaren. Dat betekent dat Gedeputeerde Staten de besluiten, die voor de uitvoering van het project nodig zijn, op gecoördineerde wijze zullen voorbereiden.

Ontwerp besluiten

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben, mede op grond van artikel 5.12 van de Waterwet, van 8 juli tot en met 18 augustus 2021 het ontwerpprojectplan Waterwet, de ontwerp vergunning Wet natuurbescherming, de ontwerpbestemmingsplannen van de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, de milieueffectrapportage met de bijbehorende stukken ter inzage gelegd. Gedurende deze periode zijn tien zienswijzen ingediend. De beantwoording van de zienswijzen is opgenomen in de Nota van zienswijzen. Drie zienswijzen hebben geleid tot de volgende aanpassingen van stukken:

 

  • 1.

    In het ontwerpprojectplan Waterwet staat de dam van het perceel Gemeente Kapelle, sectie S, nummer 890 niet op de juiste positie ingetekend. Dit is in de tekeningen bij het definitieve projectplan Waterwet gecorrigeerd;

  • 2.

    Het wandelpad naast Pluimpot 22, achter Boomdijk 47 in Hansweert wordt 3 meter opgeschoven, zodat er tussen het wandelpad en de tuin van de indiener van de zienswijze een groenstrook van 3 meter komt te liggen. Dit is aangepast in bijlage 5 van het Projectplan.

  • 3.

    In het ontwerpprojectplan Waterwet staat een niet correct aantal bomen. Dit aantal is minder en is aangepast in het definitieve projectplan Waterwet.

Tevens zijn in de Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen opgenomen.

Met het oog op de ruimtelijke consequenties en landschappelijke, natuur- en culturele waarden is voor het projectplan een Milieueffectrapport (MER) is opgesteld. De Commissie m.e.r. heeft op 6 september 2021 haar toetsingsadvies over het MER uitgebracht. Naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie m.e.r. is het MER (en de Passende Beoordeling) aangevuld.

De Nota van zienswijzen en de definitieve versie van de milieueffectrapportage worden gelijktijdig met alle definitieve besluiten ter inzage gelegd tijdens de beroepstermijn.

Definitieve besluiten

De algemene vergadering van het waterschap Scheldestromen heeft het projectplan op 27 januari 2022 gewijzigd vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben het projectplan Dijkversterking Hansweert goedgekeurd op 15 maart 2022.

Voor de uitvoering van het projectplan hebben de gemeenteraden van Kapelle en Reimerswaal, beide op 22 februari 2022, het bestemmingsplan voor ieders eigen grondgebied gewijzigd vastgesteld.

Op 21 december 2021 hebben Gedeputeerde Staten van Zeeland het besluit voor de Wet natuurbescherming (de natuurvergunning) voor de dijkversterking gewijzigd vastgesteld.

Ter inzage

Het goedkeuringsbesluit wordt van donderdag 31 maart tot en met woensdag 11 mei 2022 ter inzage gelegd, samen met het vaststellingsbesluit van de algemene vergadering van het waterschap, het projectplan, de vergunning wet Natuurbescherming, de vastgestelde bestemmingsplannen van de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, de Nota van zienswijzen, het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage, de milieueffectrapportage, en bijbehorende stukken.

De stukken zijn te raadplegen op de volgende locaties:

Provinciale website van Zeeland https://www.zeeland.nl/loket/nu-ter-inzage

Op werkdagen kunnen de stukken worden ingezien bij de volgende instanties tijdens de daar gebruikelijke openingstijden:

Waterschap Scheldestromen, kantoren Kanaalweg 1 te Middelburg en Kennedylaan 1 te Terneuzen

Gemeente Kapelle, Kerkplein 1 te Kapelle

Gemeente Reimerswaal, Oude Plein 1 te Kruiningen

Provincie Zeeland, Abdij 6 te Middelburg.

Bovengenoemde stukken zijn ook digitaal in te zien via https://www.officielebekendmakingen.nl/. De bestemmingsplannen zijn in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer NL.IMRO.0678.buitengebiedHZ007-VAST (gemeente Kapelle) en NL.IMRO.0703.01HaBPDijk-va01 (gemeente Reimerswaal).

Beroep

Gedurende de beroepstermijn van donderdag 31 maart tot en met woensdag 11 mei 2022 kan een ieder die een zienswijze heeft ingediend beroep instellen tegen het besluit tot goedkeuring van het vastgestelde projectplan en de overige definitieve besluiten. Beroep staat ook open voor een belanghebbenden die geen zienswijze hebben ingediend.

Het beroepschrift moet worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift moet voldoen aan de inhoudsvereisten zoals aangegeven in artikel 6.5 van de Algemene wet bestuursrecht.

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Crisis- en herstelwet

Het projectplan en de onderliggende besluiten vallen onder de Crisis- en herstelwet. Ingevolge deze Wet en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet dienen de beroepsgronden op straffe van niet ontvankelijkheid in het beroepschrift te worden opgenomen en kunnen deze na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld. Dit betekent dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. De reden(en) waarom beroep wordt ingesteld, moeten bij het beroepschrift vermeld worden.

Verzoek om voorlopige voorziening

Op grond van artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht schorst het beroep de werking van het projectplan, de bestemmingsplannen, de vergunning wet Natuurbescherming en het goedkeuringsbesluit niet. Degene die beroep instelt, kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen, indien sprake is van onverwijlde spoed op de betrokken belangen.

Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan:

Raad van State

T.a.v. de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

Griffierecht

Voor het instellen van beroep en het eventueel indienen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw P. Smits, e-mail p.smits@zeeland.nl of telefoon (0118) 63 1011

Naar boven