Ontwerp-waterschapsverordening en ontwerp-onderhoudsverordening Wetterskip Fryslân voor inspraak ter inzage

 

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân heeft op 21 december 2021 besloten het ontwerp van de waterschapsverordening en onderhoudsverordening ter inzage te leggen. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt, vervangt de waterschapsverordening de huidige keur en de daarbij behorende algemene regels. De onderhoudsregels die nu nog in de keur staan worden opgenomen in een aparte onderhoudsverordening.

 

Aanleiding

De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Maar liefst 26 wetten gaan dan op in één wet, die betrekking heeft op de hele fysieke leefomgeving. Om te voldoen aan de Omgevingswet hebben wij onze keur en algemene regels omgezet naar een digitale waterschapsverordening. Met deze digitale waterschapsverordening kan het waterschap per 1 juli 2022 aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO is een landelijk digitaal loket voor het raadplegen van regels van waterschappen en provincies en op termijn ook gemeenten en het aanvragen van vergunningen.

 

Interactieve kaart

De waterschapsverordening wordt een interactieve kaart waarop werkingsgebieden zichtbaar zijn. Dit zijn gebieden waarvoor wij regels hebben gemaakt. In deze gebieden geldt soms een vergunningplicht, soms een meldingsplicht en soms enkel een algemene zorgplicht voor een bepaalde activiteit. Veelal zijn deze gebieden watergangen met een beschermingszone en keringen met een beschermingszone. Geografische informatie wordt dus straks onderdeel van de nieuwe waterschapsverordening door werkingsgebieden te koppelen aan de juridische regels.

 

Beleidsneutraal

Inhoudelijk hebben bij het omzetten van de keur en algemene regels geen grote wijzigingen plaatsgevonden. Wel is de ‘bruidsschat’ aan de waterschapsverordening toegevoegd. Dit is een set regels over waterkwaliteit die met de invoering van de nieuwe wet overgaat van het Rijk naar de waterschappen. Wetterskip Fryslân heeft ervoor gekozen om deze waterkwaliteitsregels in eerste instantie grotendeels over te nemen. Waar deze wel zijn gewijzigd zijn ze in overeenstemming gebracht met bestendig beleid van het waterschap. Verder zijn de regels over onderhoudsplichten uit de waterschapsverordening gehaald en in een aparte onderhoudsverordening opgenomen. De onderhoudsverordening wordt geen interactieve kaart.

 

Inzien van of vragen over de waterschapsverordening en onderhoudsverordening

De ontwerpverordeningen liggen met ingang van 10 januari 2022 tot en met 20 februari 2022 ter inzage. U kunt ze inzien door de bij deze elektronische bekendmaking gevoegde bijlage(n) te openen. Kijk hiervoor links op deze pagina onder ‘Externe bijlagen’. Omdat er nu nog geen werkend DSO is hebben we de digitale kaarten van de waterschapsverordening zelf in een viewer opgenomen. Via deze website www.wetterskipfryslan.nl/omgevingswet kunt u de viewer/kaart bereiken. Op deze kaart vindt u de werkingsgebieden waaraan de waterschapsverordening regels verbindt. Wilt u liever de stukken fysiek raadplegen, neem dan contact op met ons kantoor via het telefoonnummer 058-292 2222. U kunt vragen naar Rosanne Doting, Toon Meun of Anton Pothaar om de mogelijkheden te bespreken. Ook indien u overige vragen heeft over de verordeningen, kunt u met hen contact opnemen.

 

Zienswijze indienen

Bent u het niet eens met de verordeningen. Dan kunt u binnen de zes weken dat deze ter inzage liggen (10 januari 2022 t/m 20 februari 2022) een zienswijze indienen. Dit kan op de volgende manieren:

  • schriftelijk: door een brief te sturen aan het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, Postbus 36, 8900 AA LEEUWARDEN o.v.v. zienswijze waterschapsverordening (of onderhoudsverordening)

  • schriftelijk: door een e-mail te sturen naar het e-mailadres: waterschapsverordening@wetterskipfryslan.nl

  • mondeling: hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor via het telefoonnummer 058-292 2222 en vragen naar Rosanne Doting, Toon Meun of Anton Pothaar om de mogelijkheden te bespreken.

U wordt verzocht om de volgende onderdelen in uw zienswijze op te nemen:

  • 1.

    naam, adres, datum, woonplaats en bij voorkeur ook uw e-mailadres en telefoonnummer;

  • 2.

    als u de zienswijze namens iemand anders indient, dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

  • 3.

    waar uw zienswijze betrekking op heeft (waterschapsverordening en/of onderhoudsverordening) en of uw zienswijze is gekoppeld aan een specifieke locatie (adres, postcode en plaats);

  • 4.

    De redenen waarom en over welk onderdeel u een zienswijze indient en wat u met de zienswijze wilt bereiken, wat u veranderd zou willen hebben.

     

Na de terinzagelegging

Wanneer de periode van terinzagelegging voorbij is, stelt Wetterskip Fryslân een reactienota op met antwoorden op alle binnengekomen zienswijzen. Deze reactienota wordt samen met de stukken die ter inzage hebben gelegen, ter besluitvorming aangeboden aan het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân. Na het definitieve besluit van het algemeen bestuur, ontvang u een brief met daarbij de reactienota. Hierin kunt u lezen wat er met uw zienswijze is gedaan. In de brief staat ook waar u het besluit op internet kunt lezen

Naar boven