Bekendmaking ontwerp projectplan EVZ Boomkikker Breda fase III deel B

Het dagelijks bestuur heeft op 13 april 2021 het ontwerp projectplan Ecologische verbindingszone Boomkikker Breda fase III deel B vastgesteld.

 

Achtergrond

Zeven partijen slaan de handen ineen om een ecologische verbindingszone (EVZ) voor de boomkikker te realiseren. De Molenschotse Heide wordt verbonden met de Chaamse Bossen, waardoor de boomkikker via Breda van Gilze en Rijen naar Alphen en Chaam kan trekken en terug. De EVZ wordt een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed met een totale lengte van ruim elf kilometer.

 

Het project bestaat uit de aanleg van kleine natuurgebiedjes (stapstenen) en poelen. De poelen worden zo aangelegd dat er optimaal water ontstaat voor de voortplanting van de boomkikker. Het eindresultaat is een ecologische verbindingszone voor boomkikkers, maar ook voor onder andere dieren zoals libellen, dagvlinders, struweelvogels. Door de aanleg van de EVZ wordt de ecologie in de Baronie versterkt. Verder is de zone een belangrijke onderdeel voor de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van de Baronie.

 

Fase 3 deel B

Fase 3 deel B is het traject dat ligt ten oosten van Bavel en loopt vanaf de gemeentegrens aan de Leijweg tot aan de A58 ter hoogte van knooppunt Sint-Annabosch. Een gedeelte van fase 3 is al ingericht omdat sommige gronden eerder beschikbaar waren. In de winterperiode 2021/2022 staat de inrichting van het laatste deel op de planning. Voor dit laatste deel is een ontwerp projectplan opgesteld.

 

Plan inzien en indienen zienswijze

Het projectplan en alle stukken die daarbij horen liggen vanaf nu voor een periode van zes weken ter inzage op het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 in Breda. De stukken zijn in te zien op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. De stukken die ter inzage liggen zijn ook als bijlage aan deze bekendmaking toegevoegd. Voor het inzien van de stukken op het kantoor van het waterschap moet een afspraak moet worden gemaakt waarbij de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen om verspreiding van het virus wat COVID-19 kan veroorzaken tegen te gaan.

Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van ter inzagelegging een zienswijze indienen.

 

Digitale informatieavond

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus organiseren waterschap Brabantse Delta en gemeente Breda een digitale informatiebijeenkomst over de EVZ Boomkikker Breda. De avond vindt plaats via Microsoft Teams op woensdag 28 april 2021 van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is, kan deze avond bijwonen. Medewerkers van de gemeente lichten het plan toe. Medewerkers van het waterschap vertellen over de vervolgprocedure van het Projectplan Waterwet. Ga voor meer informatie over de informatieavond naar www.brabantsedelta.nl/boomkikkerbreda. U kunt zich per mail aanmelden voor de informatieavond bij silke.van.dongen@brabantsedelta.nl 

 

Samenwerking

De zeven organisaties die in dit project samenwerken zijn gemeenten Alphen-Chaam, Breda en Gilze en Rijen, waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer, Rijksvastgoedbedrijf/Defensie en golfclub Toxandria. De zone is onderdeel van het door de provincie Noord-Brabant aangewezen Natuurnetwerk Brabant. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidieregeling Biodiversiteit en Leefgebieden Bedreigde Soorten (BIO) en subsidie van het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB).

Contact

Voor meer informatie over het projectplan kunt u contact opnemen met mevrouw E. Boele via telefoonnummer 076 564 10 00.

Naar boven