Ontwerp Waterschapsverordening en ontwerp Onderhoudsverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor inspraak ter inzage

Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Naar aanleiding hiervan heeft college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) de ontwerp Waterschapsverordening HHNK en ontwerp Onderhoudsverordening HHNK vastgesteld. Deze verordeningen vervangen onder de Omgevingswet de Keur, de Algemene regels bij de Keur en de Wegenverordening.

 

De ontwerp verordeningen worden hierbij ter inzage gelegd. Wij nodigen u graag uit om kennis te nemen van de verordeningen en uw zienswijze op de verordeningen te geven. Hieronder lichten wij de verordeningen kort toe en geven wij aan hoe u uw zienswijze kunt geven.

 

De ontwerp Waterschapsverordening

De Waterschapsverordening bevat regels over activiteiten die gevolgen hebben voor de watersystemen, de zuiveringtechnische werken en de wegen die in beheer zijn bij HHNK. De Waterschapsverordening berust op artikel 2.5 van de Omgevingswet en vervangt:

  • 1.

    De Keur HHNK 2016

  • 2.

    De Algemene regels bij de Keur HHNK 2016

  • 3.

    De Wegenverordening HHNK 2016

 

Onder de Omgevingswet verhuist verder een aantal regels van het Rijk naar de waterschappen. Deze regels, die met name betrekking hebben op lozingen, worden ook wel de bruidsschat genoemd. Deze regels worden na inwerkingtreding van de Omgevingswet ongewijzigd aan de Waterschapverordening toegevoegd en maken geen onderdeel uit van de ter inzage legging.

 

De Waterschapsverordening is opgesteld naar aanleiding van de Omgevingswet die op 1 januari 2022 in werking treedt. De Omgevingswet maakt onderdeel uit van een herziening van het omgevingsrecht. Het doel is om te komen tot een meer inzichtelijk omgevingsrecht, waarin de leefomgeving centraal staat, waarin ruimte is voor maatwerk en waarin besluitvorming sneller en beter verloopt. Het hoogheemraadschap heeft de Waterschapsverordening op basis van deze doelen uitgewerkt.

 

In de Waterschapsverordening worden eerst de hoofddoelen op het gebied van het waterbeheer geformuleerd. Deze doelen zijn gebaseerd op de wettelijke taak en het bestaande beleid van het hoogheemraadschap.

 

Zorgplicht

Ter bescherming van de genoemde doelen is per deeltaak een algemene zorgplicht geformuleerd voor het uitvoeren van activiteiten. Kort gezegd wordt hierin bepaald dat initiatiefnemers alle maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat activiteiten nadelige gevolgen hebben voor de doelen van het hoogheemraadschap. Initiatiefnemers die activiteiten uitvoeren, zullen deze zorgplicht altijd in acht moeten nemen.

 

Algemene voorschriften en informatieplicht

Met inachtneming van de zorgplicht, geldt als uitgangspunt dat activiteiten zijn toegestaan. Om initiatiefnemers houvast te bieden, zijn voor een aantal activiteiten algemene voorschriften geformuleerd. Het betreft activiteiten die relatief vaak voorkomen en een gering risico vormen voor het waterbeheer. Activiteiten die conform deze voorschriften worden uitgevoerd, zijn vergunningsvrij. Wel geldt voor deze activiteiten een informatieplicht, zodat het hoogheemraadschap op voorhand bekend is met activiteiten die worden uitgevoerd en zo nodig toezicht kan houden.

Indien een initiatiefnemer wenst af te wijken van de geformuleerde voorschriften, is dat eventueel mogelijk. In dat geval kan een initiatiefnemer een aanvraag voor een maatwerkvoorschrift indienen.

 

Vergunningplicht

Voor bepaalde activiteiten blijft een vergunningplicht gelden. Het betreft activiteiten die een grote(re) invloed hebben op het waterbeheer en slechts bij uitzondering zijn toegestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een peilafwijking of een bouwwerk in een waterkering.

 

Werkingsgebieden

Aan de verschillende regels uit de Waterschapsverordening zijn locaties gekoppeld waarbinnen zij gelden, de zogenoemde werkingsgebieden. De werkingsgebieden zijn via de Viewer Werkingsgebieden te raadplegen.

Zowel de viewer als de werkingsgebieden zijn nog in ontwikkeling en kunnen bij de definitieve vaststelling van de Waterschapsverordening wijzigen.

In de algemene toelichting treft u meer informatie aan over de opzet van de Waterschapsverordening.

 

De ontwerp Onderhoudsverordening

De Onderhoudsverordening HHNK regelt de onderhoudsplichten ten aanzien van waterstaatswerken. Momenteel zijn deze onderhoudsplichten opgenomen in de Keur. Volgens het stelsel van de Omgevingswet mogen onderhoudsplichten niet in een Waterschapsverordening opgenomen worden. Bij de invoering van de Waterschapsverordening worden deze onderdelen van de keur daarom opgenomen in een aparte Onderhoudsverordening. De regels uit de Onderhoudsverordening zijn beleidsneutraal omgezet vanuit de Keur.

 

Inzage

De ontwerp Waterschapsverordening en ontwerp Onderhoudsverordening kunt u inzien door de bij deze elektronische bekendmaking gevoegde bijlage(n) te openen. Kijk hiervoor links op deze pagina onder ‘Externe bijlagen’.

 

Zienswijze

Belanghebbenden kunnen vanaf de dag waarop het ontwerpbesluit ter inzage is gelegd gedurende zes weken hun zienswijze(n) naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen bij het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dit kan op de volgende manieren:

  • 1.

    Schriftelijk per post. U stuurt uw zienswijze naar Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard, t.a.v. dhr. Langenberg.

  • 2.

    Digitaal, via het daarvoor bestemde webformulier op www.hhnk.nl/zienswijze.

  • 3.

    Mondeling. U kunt hiervoor een afspraak maken met Jethro Langenberg via 072-582 8282. Van uw zienswijze wordt een verslag gemaakt.

 

Het hoogheemraadschap beantwoordt alle ingebrachte zienswijzen in een Nota van inspraak. Deze wordt bij bekendmaking van het definitieve besluit (digitaal) ter inzage gelegd. In verband met de privacy worden zienswijzen in de Nota van inspraak geanonimiseerd. 

 

Vaststelling

Naar aanleiding van de inspraakreacties kunnen de verordeningen worden aangepast. Vervolgens wordt door het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden een definitief voorstel ter vaststelling aan het College van Hoofdingelanden voorgelegd. Het College van Hoofdingelanden kan tijdens de behandeling ook nog inhoudelijke wijzigingen aanbrengen.

 

De verordeningen treden gelijktijdig met de Omgevingswet in werking. Tot die datum blijven de Keur HHNK 2016, Algemene regels bij de Keur HHNK 2016 en de Wegenverordening HHNK 2016 van kracht.

 

Vragen?

Heeft uw vragen over de verordening of de ter inzage legging? In dat geval kunt u ons mailen op Omgevingswet@hhnk.nl. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Naar boven