LET OP: ZORG VOOR SCHONE SLOTEN

Op maandag 17 augustus 2020 is tweede schouw van de wateraanvoergebieden in de Noordoostpolder. Tijdens deze schouw controleert het waterschap of de sloten schoon zijn. Dit is belangrijk voor een goede wateraanvoer en -afvoer in natte en droge perioden.

 

Onderhoudsplicht

Eigenaren en gebruikers van stukken grond die grenzen aan sloten hebben een onderhoudsplicht. In de praktijk moeten zij ervoor zorgen dat:

 

* bodems en taluds zijn gemaaid én het maaisel is verwijderd;

* sloten inclusief dammen en duikers vrij zijn van stenen, afval en andere voorwerpen.

 

Gemaakte afspraken met bijvoorbeeld buren of een gemeente veranderen niets aan de verplichting om de sloten te onderhouden. Ook weersomstandigheden zijn geen reden voor uitstel van de schouwdatum. Bij de onderhoudswerkzaamheden moet u rekening houden met de Wet Natuurbescherming.

 

Schouwsloten

Tijdens de schouw controleren we de volgende sloten:

 

* hoofdaanvoersloten;

* aan- en afvoersloten van infiltratiewater.

 

Bij de hoofdaanvoersloten moet u alleen de begroeiing op taluds tot aan de beschoeiing of waterlijn maaien. Daarnaast moet u het maaisel verwijderen.

 

Nalatigheid

Als u de sloot niet heeft onderhouden, dan start het waterschap een handhavingsprocedure op. Dit doen we om ervoor te zorgen dat uiteindelijk de sloot wel onderhouden is. Met andere woorden een herstel van de overtreding.

 

Informatie

Meer informatie over de wateraanvoerschouw en een gedetailleerde schouwkaart kunt u vinden op www.zuiderzeeland.nl/schouw. Ook kunt u contact opnemen met de heer R. Warmolts, bereikbaar via het telefoonnummer (0320) 274 911.

 

Naar boven