Kennisgeving participatie DO-DH

Participatie dijkversterking Den Oever-Den Helder; planuitwerkingfase

 

A anleiding

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is als waterschap verantwoordelijk voor de waterveiligheid in Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal. De dijken (primaire waterkeringen) rondom dit gebied zijn belangrijk, omdat ze 1,2 miljoen Noord-Hollanders beschermen tegen het water uit de zee, het IJsselmeer en het Markermeer. Periodiek worden alle dijken in Nederland getoetst op veiligheid. In de 3e toetsronde in 2011 zijn gedeelten van de primaire waterkering tussen Den Oever en Den Helder afgekeurd. Deze afgekeurde dijkvakken worden versterkt in het project Dijkversterking Den Oever-Den Helder, zodat ze weer voldoen aan de waterveiligheidsnorm van de Waterwet.

 

Om de dijken weer te laten voldoen, kunnen we uw hulp goed gebruiken. Wij vragen u, net zoals tijdens de verkenningsfase of uw ook in de volgende fase, de planuitwerkingsfase, met ons meedenkt. In deze aankondiging informeren wij u over het vervolg van de participatie.

 

Wat is er tot nu toe gedaan?

Een dijkversterking wordt in verschillende fasen voorbereid. Op 12 september 2018 is de verkenningsfase gestart waarin is gezocht naar mogelijke oplossingen voor de dijkversterking. Deze fase is op die datum gestart met de bekendmaking en terinzagelegging van de 'Notitie reikwijdte en Detailniveau m.e.r. Integrale verkenning Dijkversterking Den Helder - Den Oever'. Hiermee is ook het participatieproces gestart waarbij een ieder die hiervoor belangstelling had in de gelegenheid is gesteld om mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave van het waterschap aan te dragen en om overige kansen en mogelijkheden (zogenaamde meekoppelkansen) naar voren te brengen.

 

Tijdens de verkenningsfase zijn meerdere dijkavonden (bijeenkomsten) georganiseerd voor belanghebbenden, omwonenden en andere geïnteresseerden die een bijdrage hebben geleverd in het proces om te komen tot mogelijke oplossingen. De verkenningsfase wordt afgesloten met de keuze van de beste oplossing of een combinatie van oplossingen voor verschillende gedeeltes van de afgekeurde dijkvakken. Dit wordt het voorkeursalternatief (VKA) genoemd.

 

In het najaar van 2019 is de voorlopige keuze voor het voorkeursalternatief aan de omgeving gepresenteerd. Een nieuwe ontwikkeling is dat recent, op basis van de per 1 januari 2017 in werking getreden veiligheidsnorm van de Waterwet en op basis van de nieuwste kennis, een extra toets is gedaan om te bekijken welke dijkdelen op basis van deze nieuwste kennis voor versterking in aanmerking komen. Conclusie uit dit nader onderzoek is dat de faalmechanismen (technische reden waarom de dijk wordt afgekeurd) en principe oplossingen hetzelfde zijn gebleven maar dat de locaties waar ingrijpen nodig is iets zijn verschoven. Deze wijzigingen in de dijkversterkingsopgave stonden echter niet in de weg voor het vaststellen van het voorkeursalternatief.

 

Het dagelijks bestuur heeft het voorkeursalternatief op 23 juni 2020 vastgesteld. Meer informatie over dit besluit, de nieuwe toetsing en een toelichting hierop vindt u op https://www.hhnk.nl/dijkversterking-den-oever-den-helder.

 

Waarom deze aankondiging?

Deze aankondiging plaatst het waterschap nu vanwege de start van de planuitwerkingsfase van het project. In deze fase wordt samen met de omgeving gewerkt aan de uitwerking en vormgeving van de het voorkeursalternatief. Deze fase is bepalend voor hoe de dijk er na de versterking uit komt te zien. Ook wordt in deze fase bekeken welke meekoppelkansen tot uitvoering kunnen worden gebracht. Doel van deze aankondiging is u te informeren over de participatie tijdens de planuitwerkingsfase.

 

Projectbesluit/projectplan

Aan het einde van de planuitwerkingsfase legt het bestuur het ontwerp voor de versterking vast in een projectbesluit of een projectplan. Of een projectbesluit (Omgevingswet) of projectplan (Waterwet) wordt vastgesteld, is afhankelijk van de datum van inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet. Aangezien de inwerkingtreding van deze wet per 1 januari 2022 is voorzien, is de verwachting dat een projectbesluit wordt vastgesteld door het dagelijks bestuur. Mocht de inwerkingtreding worden opgeschort dan kan het algemeen bestuur een projectplan Waterwet vaststellen. Zowel een projectbesluit als een projectplan behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

 

NB: Hoewel de Omgevingswet nog niet in werking is getreden wordt vanwege de verwachte inwerkingtreding op 1 januari 2022, zoveel mogelijk gewerkt volgens deze wet. Deze aankondiging moet worden beschouwd als een vervolg van de kennisgeving als bedoeld in artikel 5.47, lid 4 Omgevingswet en artikel 5.3 Omgevingsbesluit, namelijk een kennisgeving over het vervolg van de participatie tijdens de planuitwerkingsfase.

 

Hoe verloopt het proces en de participatie in de planuitwerkingsfase?

Om te komen tot passende uitwerking van het voorkeursalternatief en een ontwerp voor de verschillende dijkgedeeltes, die niet alleen veilig zijn maar ook passen in deze unieke omgeving, hebben we uw hulp nodig. Dus denkt u in deze volgende fase ook met ons mee?

 

Samenwerking staat voorop

Het project valt binnen het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): een programma waarin Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast werkt het waterschap ook intensief samen met provincie Noord-Holland en de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon.

 

Bijeenkomsten en klankbordgroep

De betrokken partijen zoals bewoners, ondernemers, verschillende natuurorganisaties, gemeente Den Helder, gemeente Hollands Kroon en Provincie Noord- Holland en andere belangstellenden kunnen meedenken op informatiebijeenkomsten (dijkavonden), expertsessies en bijeenkomsten van de klankbordgroep. Wellicht heeft u meer informatie nodig, wilt u vragen stellen aan het projectteam of wilt u in contact komen met anderen uit het gebied. Daar zijn de bijeenkomsten voor bedoeld, maar er kan ook contact opgenomen worden met de omgevingsmanager van het project/projectteam.

 

Heeft u interesse om tijdens de volgende fase ook deel te nemen aan de klankbordgroep? Neem dan contact met ons op om samen te kijken welk belang u in het gebied heeft en welke groep u vertegenwoordigt. De eerstvolgende digitale klankbordgroep staat gepland voor media september 2020.

 

De exacte data van de brede bijeenkomsten zijn nog niet bekend. De eerste bijeenkomst verwachten wij in 2021 te houden, in afwachting van de coronamaatregelen. Wij houden u hiervan op de hoogte via de projectwebsite en via een digitale nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor aanmelden via dijkversterkingdodh@hhnk.nl. Geregeld plaatsen we onze projectinformatie ook in de lokale media en op social media.

 

Planning

De planuitwerkingsfase start vanaf 2021 en loopt naar verwachting tot 2023. Het hoogheemraadschap verwacht in ieder geval het komende half jaar (2020) de volgende middelen in te zetten ten behoeve van de participatie, met de coronamaatregelen in acht nemende:

  • 1.

    Juli 2020: digitale nieuwsbrief

  • 2.

    September 2020: digitale klankbordgroepbijeenkomst

  • 3.

    Najaar en eind 2020: herfstkaart en nieuwjaarsgroet

  • 4.

    Najaar 2020: digitale nieuwsbrief

     

Coronamaatregelen

Door de ontwikkelingen van de afgelopen maanden op het gebied van volksgezondheid en corona (Covid-19) is het waterschap genoodzaakt om de participatie anders vorm te geven dan meestal gebruikelijk. Het waterschap houdt zich aan de richtlijnen van het kabinet en het RIVM. Uitgangspunt is dat we de participatie en input van belanghebbenden zowel digitaal als met fysieke bijeenkomsten vormgeven zodra de richtlijnen versoepeld worden. De omgeving wordt op de hoogte gesteld via verschillende middelen: brieven, de lokale kranten en via de projectwebsite.

 

Waar kan ik meer informatie vinden?

Het participatieplan en andere projectinformatie is te vinden op de volgende website: https://www.hhnk.nl/dijkversterking-den-oever-den-helder

 

Contactgegevens

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Postbus 250

1700 AG Heerhugowaard

e-mail: dijkversterkingdodh@hhnk.nl

website: www.hhnk.nl

telefoon: 072-582 8282

 

Naar boven