Projectplan Wateroverlast Steenbergen-Zuid

Het algemeen bestuur heeft op 30 januari 2019 het projectplan Wateroverlast Steenbergen-Zuid vastgesteld.

 

Achtergrond

Het stedelijk gebied van Steenbergen-Zuid is een bekend gebied voor wateroverlast in de vorm van water-op-straat. Daarnaast ervaren de agrariërs benedenstrooms van het stedelijk gebied ook wateroverlast vanuit het oppervlaktewatersysteem mede door overstortend water vanuit Steenbergen-Zuid. Deze klachten zijn zowel kwantitatief als kwalitatief van aard. Oorzaken zijn in diverse richtingen gezocht, waaronder natuurlijk klimaatverandering (intensievere buien) en bijvoorbeeld de eventuele toename aan interactie tussen de riolering en het watersysteem ( zoals het verdrinken van de overstortdrempels).

 

In 2016 is in opdracht van de gemeente Steenbergen en het waterschap een onderzoek uitgevoerd naar de werking van het totale watersysteem en de interactie van het stedelijk gebied (riolering) met het oppervlaktewatersysteem. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben gemeente en waterschap een maatregelenpakket geformuleerd om de wateroverlast te verminderen. De maatregelen die de gemeente uitvoert hebben o.a. betrekking op de riolering (afkoppelen en herinrichten Steenbergen-Zuid). Het waterschap is verantwoordelijk voor het realiseren van de verkorte doorsteek naar de Ligne.

De maatregelen die het waterschap binnen het project “Wateroverlast Steenbergen-Zuid” uitvoert zijn:

 

  • 1.

    Het aanleggen van een duiker en sifon onder de Franseweg;

  • 2.

    het doortrekken van het profiel van de sloot langs de N259 tot aan de Franseweg;

  • 3.

    het verbreden en verdiepen van de watergang ten westen van de Franseweg t.b.v. van de afvoer naar de Ligne;

  • 4.

    het opwaarderen van de nieuwe hoofdafvoer van categorie B naar A in de legger van waterschap Brabantse Delta.

 

Plan inzien en instellen van beroep

Het projectplan en alle stukken die daarbij horen liggen vanaf nu voor een periode van zes weken ter inzage op het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 in Breda. De stukken zijn in te zien op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. De stukken die ter inzage liggen zijn ook als bijlage aan deze bekendmaking toegevoegd.

 

Belanghebbenden kunnen beroep instellen. Hoe dit werkt, kunt u lezen op de website. Op dit projectplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing waardoor het instellen van pro-forma beroep niet mogelijk is.

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw T.S.M. Rath via telefoonnummer 076 564 10 00.

Naar boven